Twee weken even geen AstraZeneca vaccins!

Foto: QPhoto

Er is besloten om de komende twee weken, tot en met zondag 28 maart, niet te vaccineren met AstraZeneca. Dat betekent dat er bijna 300.000 afspraken worden afgezegd.

Zoals het nu gaat zouden er op 28 maart 639.075 mensen ingeënt zijn met AstraZeneca. Op dit moment is dat al 350.284 keer gebeurd. Het verschil is dus 288.791 prikken die de komende twee weken niet gezet gaan worden.

Het stoppen met prikken komt door eventuele bijwerkingen die aan het licht zijn gekomen.

Vaccinaties

Zondag 14 maart liet de GGD GHOR weten dat de GGD’en de komende twee weken 43.000 prikafspraken moeten afzeggen. Echter prikken ook huisartsen met dit vaccin. De vaccinaties van BioNTech/Pfizer en Moderna gaan wel gewoon door. De prognose is op dit moment dat op 28 maart 2.349.824 mensen gevaccineerd zouden zijn geweest. Dat loopt nu dus even anders.

Het is nog niet bekend of mensen die de komende twee weken geprikt zouden worden met AstraZeneca een ander vaccin kunnen krijgen.

Staver

Het tijdelijk stoppen met vaccineren met AstraZeneca heeft geen invloed op de afspraken in de Staver. Bij die vaccinatielocatie wordt vooralsnog alleen geprikt met Pfizer. Die afspraken kunnen dus gewoon doorgaan. De mensen die wel een afspraak hadden staan voor een AstraZeneca vaccinatie, krijgen bericht van hun huisarts of de GGD.

AstraZeneca

Het vaccin van AstraZeneca wordt in Nederland gegeven aan mensen van 60 tot en met 64 jaar. Ook mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas krijgen deze variant. En patiënten in GGZ-instellingen en medewerkers in de langdurige zorg worden hier ook mee geprikt. In sommige gevallen wordt het vaccin toegediend door de GGD, in andere gevallen door huisartsen. De inenting met het vaccin van AstraZeneca is op 12 februari gestart. Het interval tussen de eerste en de tweede prik is 12 weken.

Het besluit om het AstraZeneca-vaccin de komende tijd niet meer te gebruiken is uit voorzorg genomen. Bij diverse mensen in verschillende landen waren bloedproppen ontstaan na het toedienen van het vaccin.

Onderzoek bijwerkingen 

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tien meldingen ontvangen over het AstraZeneca-vaccin, “waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol hebben gespeeld”. Lareb heeft echter nog geen meldingen binnengekregen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Denemarken en Noorwegen kwamen wel meldingen binnen van deze ernstige bijwerkingen. “Lareb heeft tot nu toe geen meldingen gezien met dit specifieke beeld,” aldus de organisatie.

De tien meldingen die het bijwerkingencentrum ontving worden verder onderzocht. “En waar nodig wordt meer informatie opgevraagd om het beeld vollediger te krijgen”.