Negatieve test mogelijk ook verplicht voor autoreis

Foto: Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay

Het kabinet wil een negatieve testverklaring ook verplichten voor mensen die met de auto naar Nederland reizen. Een wetsvoorstel hiervoor is dinsdag 9 maart online verschenen.

Momenteel geldt de verplichting nog niet voor automobilisten. Trein- of busreizigersmoeten al wel een negatieve PCR-test bij zich hebben. Deze mogen niet ouder dan 72 uur zijn. Mensen die per vliegtuig of boot reizen, moeten daarnaast ook een negatieve antigeensneltest hebben van maximaal 24 uur oud. De vervoerder moet dit controleren.

Er wordt specifiek gesproken over reizigers vanuit een hoogrisicogebied. Echter geldt het in de praktijk voor vrijwel alle reizigers. De meeste landen staan op dit moment namelijk aangegeven als een ‘hoogrisicogebied’.

Quarantaineplicht

Naast de uitbreiding van de testverplichting, werkt het kabinet ook aan een quarantaineplicht voor iedereen die naar Nederland komt. Tot dusver gold er slechts een dringend advies. Volgens het kabinet wordt dat onvoldoende nageleefd.

Voor die quarantaineplicht zouden reizigers ook een verklaring met zich mee moeten dragen. Daarin zou staan dat ze verklaren in Nederland in quarantaine te gaan. Dit komt bovenop de negatieve testbewijzen. De quarantaine duurt in principe 10 dagen, maar na 5 dagen mag je je ook laten testen. Bij een negatieve uitslag mag je de quarantaine afbreken.

Een dam om Nederland

“Met deze twee voorgestelde maatregelen wordt een ‘dam’ om Nederland gebouwd. Die moet de instroom en verspreiding van het virus zoveel mogelijk voorkomen. En dat op een manier waarop het noodzakelijke reisverkeer niet volledig wordt belemmerd,” schrijft het kabinet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen