109 besmettingen in één week, vandaag nog 8 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 2 tot 9 maart.

Door Sam Fish 

Zo zijn er deze week in totaal 31.959 nieuwe besmettingen gemeld, vorige week waren dat er bijna even veel, namelijk 31.984. Er zijn deze week 1145 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, dat waren er vorige week nog 1191. En 271 mensen zijn overgeplaatst naar een intensive care-afdeling, dat zijn er 48 meer dan eerder.

Helaas zijn er ook mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Deze week waren dat 269 mensen, eerder waren dat er 309. Daar zit dus wel een daling in, gelukkig.

Testen 

Tussen 2 en 9 maart hebben 361.400 mensen een bezoekje gebracht aan de teststraten. Een week eerder waren dat nog 317.416 mensen. Een aardige stijging dus, maar mooi is wel dat het percentage aan positieve testen is gedaald. Dat ging namelijk van 8,8 procent naar 8,1 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Via diezelfde website kun je nu ook je vaccinatie aanvragen. Let echter wel op: je hebt hier een uitnodiging voor nodig. Zonder uitnodiging krijg je geen vaccin.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is.

  • De oude variant heeft een reproductiegetal van 0,82 (vorige week 1,02)
  • De Britse variant heeft een reproductiegetal van 1,06 (vorige week 1,26)
  • De Zuid-Afrikaanse variant heeft een reproductiegetal van 1,01 (vorige week 1,37)
  • Gemiddeld is het reproductiegetal 0,98 (vorige week 1,14)

Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 98 anderen besmetten met het coronavirus. Door de r-getallen naast elkaar te leggen is te zien dat er een daling gaande is. Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 2 tot 9 maart. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 169 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 110 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 109 bij.

De cijfers op Goeree-Overflakkee zijn dus redelijk gelijk gebleven.

2 maart

De weekcijfers lopen tot 9 maart, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 4333 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 426 meer dan gisteren. Hier op het eiland zijn de cijfers echter gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 8 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 9 minder dan gisteren!