Kom in beweging met de officiële Flakkeese Streekrun!

Foto: Sam Fish

Met het voorjaar in aantocht gaat het toch kriebelen om weer te sporten. En hoewel dat misschien niet in groepsverband kan, is er toch iets heel tofs mogelijk!

Door Sam Fish

Bij het Streekmuseum kwam een idee binnen voor een virtuele run. Daarbij zit je niet achter je computer een route weg te klikken via Google Maps. Het is écht rennen in een georganiseerde vorm, maar dan waar en wanneer jij wilt. Soms geldt hier een specifieke afstand voor, maar niet altijd. En negen van de tien keer moet je ook een bewijs insturen van je afgelegde route om je medaille te krijgen. Ook op Goeree-Overflakkee zijn er genoeg mensen die hardlopen en hoe tof is het dan om een échte eilandelijke run te kunnen doen?!

“Toen het idee kwam voor een virtuele run was ik meteen enthousiast. Maar ja, een hardloopwedstrijd… We zijn een museum, dit is buiten onze kennis,” vertelt Bertrand van den Boogert lachend. Hij is bestuurslid binnen het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. “Ik moest dus wel echt even andere partijen erbij betrekken. Zo kwam ik al heel snel bij Ben de Neef van GO Sports 2020.”

Samenwerken

Ook Ben was meteen klaar om in actie te komen. “Ik was heel blij dat Bertrand mij hierover belde,” zegt Ben. “Met GO Sports 2020 zorg ik voor de verbinding tussen (sport)verenigingen, instellingen en bedrijven. Het uitgangspunt is dan ook dat iedereen mee kan en mag doen. Samen bewegen is hiervoor de basis. Zo hebben we voor dit evenement een coördinerende en verbindende rol.”

Maar met alleen een organisatie kom je er niet, er moet ook geld zijn. Zonder geld valt er niets te organiseren, al helemaal geen speciale medaille. En hoe zit dat precies met de route?

AV Flakkee

Je kunt de deelnemers natuurlijk gewoon loslaten in het dorp, maar een speciale route met betekenis is een stuk leuker! En dat is precies waar Martin Verwijk van AV Flakkee voor heeft gezorgd. Hij heeft er zijn uiterste best voor gedaan om twee mooie routes samen te stellen voor de Streekrun.

“Op zo’n initiatief kun je toch geen nee zeggen? Ik was meteen enthousiast! Het is inmiddels meer dan een jaar geleden sinds we een hardloopevenement hebben georganiseerd. We waren er allemaal dus wel weer aan toe,” vertelt hij lachend. “Waar normaal gesproken het wedstrijd element een belangrijke rol speelt, is dat nu wel anders. De Streekrun is een manier om mensen op een laagdrempelige manier in beweging te krijgen. We willen de mensen al wandelend of rennend laten genieten van de omgeving. En misschien kunnen we de wedstrijdloper ook wel verleiden tot een rondje in het dorp.”

Fitr

Ook werd er voor hulp aangeklopt bij Adviesgroep De Vogel. Daan Moerkerk leidt daar fitr. “Dat is een concept waarmee we onze klanten, ondernemers en bedrijven helpen te werken aan hun gezondheid. We vonden de Flakkeese Streekrun dan ook een mooi en passend initiatief,” vertelt Daan.

“Als lokale onderneming werken we graag samen met andere bedrijven, stichtingen en verenigingen. Daarmee willen we ook sportieve en gezonde evenementen in de regio stimuleren,” vertelt Daan. “De Streekrun is een mooi voorbeeld van hoe je sport, cultuur en het bedrijfsleven samenbrengt. We zijn dan ook blij dat we dit evenement mede mogelijk kunnen maken. We willen iedereen graag laten ontdekken hoe fijn het is om je fit te voelen. Dat sluit enorm goed aan bij deze Streekrun.”

De route

De routes zijn uitgezet dwars door de leukste straatjes van Middelharnis. Deelnemers ontvangen vooraf een routekaart, gps-bestanden en een beschrijving van wat er onderweg te zien is. “Daarbij komen ze langs hele fotogenieke locaties,” vertelt Bertrand van den Boogert. “Hoe leuk zou het dan ook zijn als we online allemaal foto’s delen van de Streekrun en de route die wordt afgelegd?!”

Doordat het parcours vrij afgelegd kan worden op zelfgekozen momenten, wordt er niets afgezet. Er zijn geen verkeersleiders en er zijn geen mensen van de organisatie aanwezig. Op die manier is het 100 procent corona-proof. “Het is dus wel belangrijk dat de lopers goed op hun omgeving letten. Pas op voor auto’s. Wel worden er markeringen aangebracht zodat je weet dat je de goede kant op gaat,” aldus Martin.

Loop mee

Wil jij mee rennen of wandelen voor één van die 250 speciale medailles? Schrijf je dan in via de webshop van het Streekmuseum. Voor € 7,50 per stuk krijg je een medaille en een goodiebag thuis afgeleverd. De looproutes en een lijst met bezienswaardigheden krijg je vooraf via de mail toegestuurd. Inschrijven kan vanaf vandaag en lopen doe je tussen 1 en 5 april 2021.

Als deze editie van de Flakkeese Streekrun een succes is, bestaat er de mogelijkheid dat ook de andere dorpen een eigen run krijgen. Wil je dus het hele eiland over rennen? Meld je dan snel aan en wie weet komt er binnenkort een route bij jou in het dorp!

Houd je van wandelen of rennen op muziek? Dan kun je luisteren naar de speciale Spotify Playlist die is gemaakt voor de Flakkeese Streekrun!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen