110 besmettingen in één week, vandaag nog 10 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 24 februari tot 2 maart.

Door Sam Fish 

Tussen die twee data zijn er 31.984 nieuwe besmettingen gemeld in het land, een week eerder waren dat er zo’n 2000 minder. Dat is dus een fikse stijging, maar dat komt doordat meer mensen zich hebben laten testen. Afgelopen week zijn er in het hele land 1133 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, de week ervoor waren dat er nog 1120, dus daar zit ook een stijging helaas. In totaal zijn er 224 coronapatiënten overgebracht naar een ic-afdeling, dat waren er tussen 17 en 23 februari nog 243. Dat is dan weer een mooie daling.

Er is ook een mooie daling te zien bij het aantal sterfgevallen. Elke dode is er één te veel, maar als in deze categorie een daling te zien is, dan is dat alleen maar positief. Zo zijn er in de afgelopen week 309 mensen overleden gemeld aan de gevolgen van het coronavirus. Een week eerder waren dat er 418.

Testen 

Zoals gezegd is er in de afgelopen week meer getest. In totaal zijn 317.361 mensen langs een teststraat geweest. Tussen 17 en 23 februari waren dat 263.506 bezoekjes. Mooi is wel dat het percentage van het aantal positieve uitslagen is gedaald van 9,7 naar 8,9 procent. Meer getest, maar dus wel percentueel minder positieve testuitslagen.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Via diezelfde website kun je nu ook je vaccinatie aanvragen. Let echter wel op: je hebt hier een uitnodiging voor nodig. Zonder uitnodiging krijg je geen vaccin.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is.

  • De oude variant heeft een reproductiegetal van 1,02 (vorige week 0,90)
  • De Britse variant heeft een reproductiegetal van 1,26 (vorige week 1,14)
  • De Zuid-Afrikaanse variant heeft een reproductiegetal van 1,37
  • Gemiddeld is het reproductiegetal 1,14 (vorige week 0,99)

Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 1,14 anderen besmetten met het coronavirus. Te zien is helaas dat het reproductiegetal weer is gestegen, ook die van de oude variant. De stijging komt mede door het toevoegen van de Zuid-Afrikaanse variant, maar dat verklaart niets over het originele r-getal. De verspreiding van het virus neemt dus wel weer toe.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 17 februari tot 2 maart. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 156 besmettingen zijn gemeld. Echter waren dat er in de eerste week al 91 en komen er volgens de dagelijkse cijfers van de afgelopen week nog eens 110 bij.

Helaas dus weer een stijging in het aantal besmettingen per week. Hopelijk gaat het snel weer de andere kant op.

2 maart

De weekcijfers lopen tot 2 maart, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 4032 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 227 meer dan gisteren. Hier op het eiland zijn de cijfers echter gelijk gebleven. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 10 nieuwe besmettingen gemeld, hetzelfde als gisteren.