54 besmettingen in een week, vandaag 12 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 10 tot 16 februari.

Door Sam Fish

Tussen 10 en 16 februari zijn er 25.229 nieuwe besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat waren er een week eerder zo’n 1400 minder, namelijk 24.668 besmettingen. In de afgelopen week zijn er ook 1120 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vorige week waren dat er 1166. En Ook zijn er 191 mensen opgenomen op een ic-afdeling, terwijl dat er eerder nog 172 waren. Daar is dus een kleine stijging te zien.

Helaas is die stijging ook te zien in het aantal sterfgevallen. In de afgelopen week zijn er 423 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een week eerder waren dat er 15 minder.

Testen

Er is deze week minder getest dan tussen 3 en 9 februari. Dat komt doordat alle teststraten in Nederland op maandagochtend 15 februari gesloten waren vanwege code rood. Uiteindelijk konden de meeste teststraten na 12.00 uur weer open. In totaal zijn er zo’n 5000 minder testen afgenomen, in totaal bezochten tussen 10 en 16 februari 190.188 mensen de teststraten.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

De teststraat in Middelharnis is voortaan alleen ’s morgens open op werkdagen. Dit komt doordat de vraag naar testen is afgenomen. Mocht die vraag weer toenemen, dan gaat de teststraat ook gewoon weer vaker open.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is. Voor de originele variant is het reproductiegetal 0,84. Dat betekent dat 100 mensen samen 84 anderen besmetten. Bij de Britse variant is dat getal echter 1,15 en dat houdt in dat 100 mensen samen 115 anderen besmetten met deze variant.

Het gemiddelde R-getal is op dit moment 0,96. Vorige week was dat nog 0,91.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 3 tot 16 februari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 101 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er al 69. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 10 februari nog eens 54 bijgekomen.

Op het eiland zijn dus in de afgelopen week minder coronabesmettingen gemeld.

16 februari

De weekcijfers lopen tot 16 februari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En ook hier is een goede daling te zien. In de afgelopen 24 uur zijn er 2735 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 126 minder dan gisteren. Hier op het eiland zijn de cijfers gestegen. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 12 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 7 meer dan gisteren.