69 besmettingen in een week, vandaag nog 8 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 3 tot 9 februari.

Door Sam Fish

In deze dagen hebben 24/668 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn er zo’n 4000 minder dan vorige week. Dat kan komen doordat op zondag de teststraten dicht waren door het winterse weer. Ook op maandag waren nog niet alle teststraten open.

Er zijn in de afgelopen week 1096 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat waren er vorige week nog 1278, daar is dus een mooie daling te zien. En die daling is ook terug te vinden in het aantal nieuwe ic-opnames. Dat zijn er namelijk 172 vergeleken met 257 van vorige week. Helaas zijn er in de afgelopen week ook 408 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er 40 minder dan een week eerder.

Testen

Er is deze week minder getest dan tussen 27 januari en 2 februari. Dat komt natuurlijk ook doordat de teststraten gesloten waren. In totaal hebben 159.086 mensen een bezoekje gebracht aan een teststraat in de buurt. Van hen testte 10,7 procent positief. Een week eerder waren dat nog 208.275 mensen van wie 11,4 procent een positieve uitslag kreeg.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

De teststraat in Middelharnis is voortaan alleen ’s morgens open op werkdagen. Dit komt doordat de vraag naar testen is afgenomen. Mocht die vraag weer toenemen, dan gaat de teststraat ook gewoon weer vaker open.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is. Voor de originele variant is het reproductiegetal 0,8. Dat betekent dat 100 mensen samen 80 anderen besmetten. Bij de Britse variant is dat getal echter 1,13 en dat houdt in dat 100 mensen samen 113 anderen besmetten met deze variant. Dat was vorige week nog 1,28.

Het gemiddelde R-getal is op dit moment 0,91.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 27 januari tot 9 februari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 115 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er al 62. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 2 februari nog eens 69 bijgekomen.

Het is dus redelijk gelijk gebleven, het zijn er over de hele week genomen slechts 7 meer. Dat is een mooie ontwikkeling, ook al zien we natuurlijk liever een daling.

9 februari

De weekcijfers lopen tot 9 februari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En ook hier is een goede daling te zien. Maar nogmaals, dat komt door de gesloten teststraten in het hele land. In de afgelopen 24 uur zijn er 1779 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 486 minder dan gisteren. Waarschijnlijk worden de cijfers morgen of donderdag weer een beetje normaal.

Hier op het eiland zijn de cijfers iets gestegen. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 8 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er twee meer dan gisteren.