Avondklok gaat in op zaterdag 23 januari om 21.00 uur!

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De kogel is nu echt door de kerk. De Tweede Kamer heeft op donderdag 21 januari ingestemd met een avondklok om het coronavirus tegen te gaan.

Er is wel een kleine aanpassing gedaan. In plaats van om 20.30 uur, gaat de avondklok in om 21.00 uur. Dat houdt in dat iedereen tussen 21.00 en 4.30 uur binnen blijft. Dit zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan, of elkaar ontmoeten. Dit helpt dan weer om de verspreiding van het virus af te remmen. Dit is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van alle varianten. Zeker de Britse-, Afrikaanse en Braziliaanse varianten van het coronavirus die nóg besmettelijker zijn dan het virus dat we kennen. Al deze varianten moeten we eronder krijgen en daar zijn extra maatregelen voor nodig.

De avondklok blijft gelden tot het einde van de lockdown. Voor nu is dat dus 10 februari om 4.30 uur.

Formulieren 

De avondklok houdt dus in dat je na 21.00 uur niet buiten mag zijn. Maar zoals op elke regel, gelden ook hiervoor uitzonderingen. Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, of als je een goede reden hebt. In dit geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij je dragen. Moet je naar buiten voor je werk? Dan moet je ook een ‘Werkgeversverklaring’ kunnen tonen.

In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. De Rijksoverheid stelt formulieren gratis beschikbaar op de website. Het is dan ook niet de bedoeling dat je zelf formulieren gaat maken. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Toch naar buiten

Zoals gezegd zijn er uitzonderingen op de regel. Bij onderstaande gevallen mag je wel naar buiten tussen 21.00 en 4.30 uur.

  • Bij een calamiteit.
  • Als jij, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
  • Als je van de werkgever voor werk naar buiten moet.
  • Als je naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
  • Als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doet je alleen.
  • Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
  • Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
  • Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor een opleiding op het MBO, HBO of WO en je kunt dit aantonen.
  • Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. In alle andere gevallen wel. Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

avondklok installeren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen