Tijd tussen eerste en tweede vaccinatie verlengd

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

De Britse variant van het coronavirus neemt op dit moment alles over. Daardoor dreigt de derde golf ook alweer voor de deur te staan.

Het kabinet kiest daarom voor een aanscherping van de vaccinatiestrategie. Het plan is om meer tijd te nemen tussen de eerste en tweede prik van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Zo houden ze minder voorraad aan, is er minder verspilling van vaccins en kunnen meer mensen sneller hun eerste prik krijgen.

Vaccinatie

Inmiddels zijn er 100.000 mensen gevaccineerd in Nederland. Eind deze week ligt dat aantal waarschijnlijk op ruim 150.000 mensen. “We zetten alles op alles om de vaccinatieoperatie verder te versnellen,” zegt minister De Jonge. Dit uiteraard allemaal op een verantwoordelijke manier. “Met de aanpassingen hebben aan het begin van de lente de meest kwetsbare mensen én de zorgmedewerkers in de frontlinie hun prik kunnen krijgen. Ook bijna alle 85-plussers kunnen dan beschermd zijn. En als we al die mensen beschermd hebben, zou dat een fantastische start van de lente zijn.”

Advies

Het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad zijn tot een gezamenlijk advies gekomen. Ze bevelen aan om de al geleverde vaccins van BioNTech/Pfizer zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor extra personen. Op basis van dit advies is besloten om de tweede prik niet na drie weken, maar in de zesde week te plannen. Daarmee komen er sneller vaccins beschikbaar voor60-plussers.

Deze wijziging gaat per direct in. Al gemaakte afspraken voor een tweede prik worden overigens niet verschoven.