109 besmettingen in een week, vandaag 14 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 30 december tot 5 januari.

Door Sam Fish

In deze week zijn er 56.440 positieve testuitslagen gedeeld. Dat is aanzienlijk minder dan een week eerder, toen waren het er 67.388. Een daling van ruim 10.000 positieve uitslagen. Echter is er door de feestdagen en storm Bella ook minder getest. Er zijn namelijk 349.417 testen afgenomen de afgelopen week, terwijl dat een week eerder nog 410.584 testen waren. Het percentage positieve testen is echter wel toegenomen van 13 naar 13,7 procent.

Verder zijn er in de afgelopen 1713 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn er 336 overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Een week eerder waren dit nog 1892 en 304 patiënten. Helaas zijn er in de afgelopen week ook 621 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er bijna vijftig meer dan een week eerder.

Testen

De teststraten zijn inmiddels weer volledig open. Tijdens de feestdagen was een deel van de teststraten gesloten. En ook storm Bella zorgde ervoor dat het niet overal even veilig was om getest te worden. Dit heeft er natuurlijk voor gezorgd dat er minder testen zijn afgenomen de afgelopen week. Maar nu kan er dus weer volop getest worden.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 0,91. Dat is een mooie daling vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 1,15. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 91 andere mensen besmetten met het virus.

Britse Coronavariant in Nederland

Op een aantal plaatsen in Nederland is de Britse coronavariant aangetroffen. Deze variant lijkt besmettelijker te zijn. Het ziekteverloop lijkt echter niet anders dan de variant die het meest in Nederland gevonden wordt. GGD Rotterdam, Erasmus MC en het RIVM  doen onderzoek naar de Britse variant. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht. De bestaande maatregelen in Nederland zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, welke variant het ook is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 30 december tot 5 januari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 217 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 161. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 30 december nog eens 109 bijgekomen.

In de afgelopen week zijn dus niet alleen de landelijke besmettingscijfers gedaald. Ook op Goeree-Overflakkee zijn de afgelopen dagen dus gelukkig minder besmettingen gemeld. Ook dit komt echter door de gesloten teststraten.

5 januari

De weekcijfers lopen tot 5 januari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En in de dagcijfers is helaas een kleine stijging te zien. Maar dat was te verwachten nu de teststraten weer open zijn.

Zo zijn er in de afgelopen 24 uur 6412 nieuwe besmettingen gemeld voor heel Nederland. Dat zijn er 247 meer dan op maandag 4 januari. Voor Goeree-Overflakkee zijn er vandaag 14 nieuwe besmettingen gemeld, gisteren waren dat er 11.

CuraMare 

Er was wat onduidelijkheid over de nieuwe coronakaart van CuraMare. Die zou namelijk in de kerstvakantie worden bijgewerkt op vrijdag 4 januari. Echter, viel 4 januari op maandag, gisteren dus. Er kwam gisteren geen nieuwe kaart, maar vandaag wel! Of de volgende kaart komende vrijdag wordt gepubliceerd of pas over anderhalve week, dat is nog even afwachten. Wel even een kleine disclaimer over de kaart: Doordat deze kaart maar één keer per week wordt vernieuwd, geeft ook dit een redelijk vertekend beeld. Je weet niet 100 procent zeker wat er tussendoor is veranderd binnen de cijfers, maar we zien wel wat de huidige situatie is.

Op deze eerste kaart van het nieuwe jaar zien we de volgende informatie. Er is sinds de laatste kaart van maandag 28 december één coronapatiënt overleden aan de gevolgen van het virus. Dat is gebeurd op de afdeling ‘Tijdelijke Opname’. Daar zijn echter ook zes patiënten genezen verklaard, wat goed nieuws is. In het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis kwam dit goede nieuws voor vijftien patiënten.

In woonzorglocatie de Geldershof in Dirksland is één nieuwe coronabesmetting vastgesteld bij een bewoner. Hopelijk blijft het bij één. En bij het ziekenhuis staat dat er vier bijgekomen zijn, maar dat is natuurlijk vergeleken met de laatste kaart, toen lagen er 12 coronapatiënten in het ziekenhuis. In totaal liggen er nu 16 patiënten in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland.

curamare coronakaart 5 januari