161 besmettingen in een week, vandaag 17 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 23 tot 29 december.

Door Sam Fish

De cijfers zijn de afgelopen week goed gedaald. Dit komt mede door gesloten teststraten tijdens de kerst en de storm. Dit betekent dus niet automatisch dat we ook de goede kant op gaan, hoe graag we dat ook willen.

Zo zijn er tussen 23 en 29 december 67.388 mensen positief getest op het virus. Een week eerder waren dat er nog 82.340. Er zijn in de afgelopen week 1811 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, van wie 300 op een intensive care-afdeling. Een week eerder waren dat nog 1675 en 290 mensen. Daar is dus een stijging te zien helaas. Je gaat echter pas na een week of langer het ziekenhuis in, deze mensen zijn dus nog voor de lockdown besmet geraakt en ziek geworden.

Helaas zijn er in de afgelopen week 583 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een week eerder waren dat nog 472 mensen.

Testen

Tussen 23 en 29 december zijn er heel wat mensen getest. Toch zijn er minder tests afgenomen dan een week eerder. De afgelopen week waren dat er namelijk 409.093 en een week eerder ruim 70.000 meer. Wat wel positief is, is dat de afgelopen week 13 procent van de testen positief bleek, vergeleken met 13,7 procent een week eerder. Dit kan echter te maken hebben met het feit dat er iets minder getest is.

Je kunt je nu ook laten testen als je geen symptomen hebt. Het testen zonder symptomen kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 1,15. Dat is een daling vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 1,25. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 115 andere mensen besmetten met het virus.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 16 tot 29 december. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 290 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 198. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 22 december nog eens 161 bijgekomen.

In de afgelopen week zijn dus niet alleen de landelijke besmettingscijfers gedaald. Ook op Goeree-Overflakkee zijn de afgelopen dagen gelukkig minder besmettingen gemeld.

29 december

De weekcijfers lopen tot 29 december, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En in de dagcijfers is helaas een kleine stijging te zien. Maar dat was te verwachten nu de teststraten weer open zijn.

Zo zijn er in de afgelopen 24 uur 7561 nieuwe besmettingen gemeld voor heel Nederland. Dat zijn er al 123 meer dan op maandag 28 december. Voor Goeree-Overflakkee zijn er vandaag 17 nieuwe besmettingen gemeld, gisteren waren dat er 15.