Mondkapjesplicht? Zorg dat het comfortabel zit

Foto: Afbeelding van Christo Anestev via Pixabay

Er wordt al weken gesproken over een mondkapjesplicht. Uiterlijk 1 december gaat deze in voor alle publieke binnenruimtes in Nederland.

Het kan zijn dat de verplichting eerder al ingaat. Maar wanneer de mondkapjesplicht ook ingaat, een beetje comfort is nooit verkeerd. Hoe zorg je ervoor dat ze nog een beetje comfortabel zitten? Zeker als het mondkapje een vast onderdeel wordt van onze outfit.

Coronawet

Op dit moment is er nog geen juridische basis om een mondkapjesplicht in te stellen. Dat is dan ook de enige reden dat het nog geen verplichting is maar een dringend advies. Volgens bronnen komt deze wet er via een ministeriële regeling. Hij komt te hangen aan de eerder aangenomen coronaweg. Als dat rond is, moet iedereen ouder dan 12 jaar verplicht een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes.

Steeds vaker van stof

Met een verplichting zal je er toch echt aan moeten geloven. Dan is een beetje comfort dus niet verkeerd. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je bril niet beslaat? Veel mensen kiezen ook steeds meer voor een stoffen mondkapje. Deze zijn wasbaar en dus vaker te gebruiken en beter voor het milieu. Daarbij zijn ze ook een stuk modieuzer dan de standaard mondkapjes.

Maar welk kapje je ook draagt, echt lekker zit het niet. Het geschuur achter je oren is bijvoorbeeld al een reden om hem af te zetten. Al is het maar heel even als je denkt dat niemand kijkt. Om dit te voorkomen kun je de elastiekjes met een paperclip aan elkaar vastmaken. Ook kun je een earsaver gebruiken, een soort plastic kammetje achter je hoofd waar je de elastiekjes in kunt haken.

Blijf water drinken

Eten en drinken met een mondkapje op is een hele uitdaging. Het RIVM zegt dat je tussentijds het masker op- en af mag zetten. Maar wel alleen al de buitenkant van het masker niet wordt aangeraakt door handen of oppervlakten. Dat is even oefenen, maar dus zeker de moeite waard. Je moet natuurlijk niet omvallen van de honger of dorst als je uren in een trein zit.

Beslagen brilglazen

De grootste ergernis onder brildragers in coronatijd? Het beslaan van de glazen tijdens het dragen van een mondkapje. Je kunt de producten in de supermarkt niet meer vinden, of de etiketten niet meer lezen. Het grootste probleem is dat het mondkapje vaak niet goed aansluit op je gezicht. Dit is een vereiste als je geen beslagen brilglazen wilt hebben. Je kunt ook het elastiek strakker trekken of kruisen.

Er is overigens een speciale anti-condensspray voor op je galzen. Deze is te vinden bij de brillenwinkels in jouw buurt. Even sprayen en vervolgens ga je er met een katoenen doek overheen. Dit zou het beslaan van je glazen aanzienlijk moeten verminderen. Er wordt ook gezegd dat je afwasmiddel kunt gebruiken, maar pas hiermee op. Dit kan namelijk de beschermende laag op je brillenglazen aantasten.

Rustig ademhalen

En tot slot misschien wel de aller belangrijkste voor iedereen; blijf rustig ademhalen. Je kunt al snel een benauwd gevoel krijgen als je een mondkapje draagt. Door het mondkapje ga je mogelijk onbewust anders ademen. Let dus bewust op je ademhaling. Rustig in door je neus.

Wat wellicht helpt is voorstellen dat er een vlinder op je neus zit. Die wil je daar heel graag laten blijven zitten. Maar dat lukt alleen als je heel stil en rustig blijft. Let daar dus op, dan komt het helemaal goed.