Steeds meer mondkapjes in de natuur te vinden

Foto: Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay

Sinds de uitbraak van het coronavirus dragen steeds meer mensen een mondkapje. Zeker nu het bijna een verplichting is. Maar gooi deze niet in de natuur!

De organisatie Nederland Schoon denkt dat het probleem van de ‘zwerfkapjes’ met de mogelijke mondkapjesplicht alleen maar groter wordt. Ze liggen overal; bij bushokjes, supermarkten, parkeerplaatsen, in de struiken en op de stoep.

Gooi het in de prullenbak

Het kan natuurlijk altijd zijn dat een mondkapje uit je zak valt of uit je tas waait. Maar met deze hoeveelheden is dat niet het geval. “Gooi een gebruikt mondkapje altijd in de afvalbak. Een andere optie is het dragen van een herbruikbaar mondkapje,” zegt Helene van Zutphen. Zij is directrice van Nederland Schoon. Op dinsdag is dan ook de campagne ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ gestart. Dit is een samenwerking tussen Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation.

Verspreidingsrisico is groter

Niet alleen vervuilen de zwerfkapjes het milieu. Er is ook nog eens een risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. “Wanneer bijvoorbeeld kinderen zo’n kapje nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden,” zegt Van Zutphen. “Het is belangrijk om opnieuw aandacht te vragen voor dit zwerfafvalprobleem. Ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt is er een te veel.” Een herbruikbaar mondkapje heeft volgens haar daarom de voorkeur.

In het riool

Veel mondkapjes belanden ook in het riool, dat constateert de Vereniging Afvalbedrijven. “Ze worden doorgespoeld in het toilet,” zegt een woordvoerder. “De mondkapjes zijn een nieuwe vorm van zwerfafval. Ze horen bij het restafval, maar veel mensen gooien ze op andere plekken weg. Dat levert ons problemen op en extra werk bij de afvalverwerking. Medewerkers moeten de kapjes met de hand uit het andere afval halen. Dat vormt dus ook nog eens een gevaar voor hun gezondheid.”

Heb je dus een mondkapje gebruikt? Gooi het in de prullenbak. Bij de meeste winkels en bushokjes staan wel prullenbakken. Zie je er geen? Stop hem even in je tas en gooi hem thuis weg. Kleine moeite. Toch?