Dertien nieuwe besmettingen erbij op GO

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Een nieuwe dag en dus nieuwe cijfers. Het coronadashboard van de Rijksoverheid heeft de cijfers van zondag 11 oktober gepubliceerd.

Door Sam Fish

Op het dashboard is te zien dat er in heel Nederland 6378 besmettingen bij zijn gekomen in de afgelopen 24 uur. Dertien daarvan zijn op Goeree-Overflakkee. Gisteren waren dat er ook al elf en de dag daarvoor zelfs 21. Dat zijn dus een hoop besmettingen in een paar dagen.

Risiconiveau

Niet alleen op Goeree-Overflakkee stijgen de cijfers. In heel de veiligheidsregio loopt het aantal besmettingen snel op. Om in kaart te brengen hoe ernstig de situatie is wordt er gewerkt met risiconiveaus. Deze niveaus worden ingedeeld per veiligheidsregio, Goeree-Overflakkee valt daarbij onder de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Onze veiligheidsregio en zes anderen zijn aangetekend als ‘ernstig’.

Om te bepalen in welk niveau een regio terecht komt, wordt er gekeken naar een aantal dingen. De situatie van een regio en die van de omliggende regio’s. Ook wordt er gekeken naar de situatie in de rest van het land. Hiervoor wordt gekeken naar het coronadashboard, het weekrapport van het RIVM, de duiding van de GGD en de veiligheidsregio’s.

Ernstig

Goeree-Overflakkee valt dus onder het risiconiveau ‘ernstig’. Dat houdt het volgende in:

Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie. Het aantal nieuwe besmettingen neemt snel toe. Intensief maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding afneemt. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De zorgcapaciteit is onvoldoende. Maatregelen zijn erop gericht om (regionale) overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en weer zicht op de verspreiding van het virus te krijgen.

CuraMare

Zorgorganisatie CuraMare heeft dit weekend geen nieuwe kaart met cijfers gepubliceerd. In principe doen zij dit ook niet in het weekend. Wel laten ze weten dat ook het Van Weel Bethesda Ziekenhuis de reguliere zorg voorzichtig gaat afschalen. Dit om extra zorg aan coronapatiënten te bieden. Er wordt zorgvuldig gekeken welke zorg uitgesteld kan worden. Ze kijken ook of afspraken eventueel verplaatst kunnen worden naar Spijkenisse Medisch Centrum. De zorg op de Spoedeisende Hulp blijft altijd doorgaan.

Patiënten wiens zorg wordt verplaatst worden telefonisch op de hoogte gebracht. Hoor je niets over jouw afspraak? Dan gaat je geplande afspraak, behandeling of operatie gewoon door.