Brandbrief overheden ter heroverweging Code Rood

Foto: Sam Fish

Onlangs werd in Duitsland en België het reisadvies voor Noord- en Zuid-Holland negatief. Met een Code Rood zijn toeristen uit die landen hier dus niet meer welkom. Volgens hun eigen overheid in ieder geval.

Door Sam Fish

De horeca, vakantieparken en campings op de kop van het eiland denken er echter anders over. Ze laten het dan ook niet zomaar gebeuren en hebben een brandbrief geschreven aan premier Rutte.

“De overheid heeft de verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen en om de verspreiding van het coronavirus in ons land te bedwingen. Uiteraard zijn wij u daar dankbaar voor,” Zo luidt de brandbrief. “Wij mogen van geluk spreken dat wij niet met een lockdown te maken hebben gehad, zoals je in vele landen ziet. Maar tegelijkertijd heeft u ook de verantwoordelijkheid om onze economie te beschermen en het bedrijfsleven zo goed als mogelijk draaiende te houden.”

Code Rood

Het negatieve reisadvies is afgekondigd voor de snelle stijging in het aantal corona-besmettingen in de provincies. En dat met de herfstvakantie voor de deur. Wilbert Moerkerk van Camping de Klepperstee in Ouddorp ziet nu al een stijging in de annuleringen. “Mensen durven niet meer te komen,” vertelt hij. “Op dit moment heeft ongeveer de helft van de gasten hun reservering afgezegd. Anderen hebben al geïnformeerd naar de situatie en de voorwaarden.”

Veiligheidsregio

Ja, de cijfers stijgen in heel Nederland, ook op Goeree-Overflakkee. Maar qua omgeving lijkt het eiland meer op Zeeland. “We hebben hier veel natuur en ruimte. Het is hier op Goeree-Overflakkee dan ook geen enkel probleem om afstand te houden als je op vakantie komt. En juist op vakantie wil je afstand van andere mensen, want je komt voor de rust. Het is dus eigenlijk best raar dat we dan bij Rotterdam worden gerekend,” zegt Wilbert. “Ik snap dat je geen onderscheid kunt maken tussen gebieden binnen een veiligheidsregio. Maar als je rustig naar de situatie kijkt, dan klopt het eigenlijk van geen kant.”

Geraakt

“De afgelopen zomermaanden waren top,” bevestigt Wilbert. “We hebben echt een topzomer gehad en we hebben veel opgelopen schade ingehaald. Maar we zijn er nog niet. Juist met de herfstvakantie erbij zouden we ongeveer op nul uitkomen. Die inkomsten missen we nu.” En niet alleen de campings hebben daar last van. “De bakker, de fietsenmaker, de supermarkt… iedereen voelt dit.”

Met de brandbrief hopen ze dan ook dat de Belgische en Duitse overheden de Code Rood zal heroverwegen.

Hulp

Voor Nederlanders geldt de Code Rood overigens niet. Heb je dus nog zin om er een paar dagen tussenuit te gaan? Boek dan een huisje op een lokale camping. Ze kunnen alle hulp goed gebruiken. “Een verblijf hier is hartstikke veilig,” aldus Wilbert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen