47 nieuwe besmettingen in één week tijd

Foto: Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Het RIVM heeft de nieuwe cijfers gepubliceerd. Deze cijfers zijn binnengekomen tussen 23 en 29 september.

Door Sam Fish

In de afgelopen week hebben 19.326 mensen een positieve testuitslag teruggekregen. Een week eerder waren dat 13.471 personen. Daarnaast zijn er ook 244 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, vorige week waren dat er nog 152. En helaas zijn er in de afgelopen week 102 mensen overleden. De week hiervoor waren dat er 33.

In totaal zijn er in de afgelopen week 206.670 mensen getest op het virus. Van al die testen was 7,4 procent positief. Een stijging vergeleken met de week hiervoor. Toen werden 192.255 mensen getest en was 6,1 procent positief.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Ook dit getal is deze week een heel klein beetje gedaald. Zo was het reproductiegetal vorige week 1,33. Deze week staat het op 1,27. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 127 andere mensen besmetten met het virus.

Dit getal is dus wel de goede kant op gegaan.

Disclaimer

De cijfers die hier worden genoemd zijn niet allemaal van de afgelopen week. Soms is er wat vertraging bij het doorgeven van de cijfers. Deze worden dan in de cijfers van de week erna rechtgetrokken.

De kans is groot dat ook niet iedereen met klachten zich laat testen. Daardoor ligt het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger dan wat hier genoemd wordt.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een kaart met daarop de cijfers van 2 weken. De kaart die er nu opstaat loopt dus van 16 tot en met 29 september. We weten dat er in de week van 16 tot en met 22 september 33 mensen besmet waren met het virus. De kaart staat nu op 80 besmettingen. Dat houdt dus in dat er deze week 47 nieuwe besmettingen zijn gemeld op het eiland. Wederom een stijging dus.

Eerder deze week werd ook een uitbraak gemeld binnen woonzorglocatie de Geldershof in Dirksland. Het gaat daarbij op dit moment om 10  besmettingen. Dat is er één meer dan gisteren. Werknemers zitten daar niet bij. Deze besmette bewoners, patiënten en cliënten zijn overgebracht naar een speciaal ingerichte afdeling van Ebbe & Vloed in Oude-Tonge. Ook liggen er 4 mensen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Dat betekent dat er in de afgelopen 24 uur drie mensen ontslagen zijn uit het ziekenhuis.

In heel Nederland zijn er in de afgelopen 24 uur 3025 nieuwe besmettingen bijgekomen. Op Goeree-Overflakkee zijn dat er 9. Deze vallen buiten de weekcijfers van het RIVM.

Basisregels

Op maandagavond 28 september zijn door de overheid nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze gaan vanavond om 18.00 uur in. Dat houdt in dat de horeca om 22.00 uur helemaal leeg is met de deuren op slot, na 21.00 uur mogen er geen nieuwe mensen meer naar binnen. Voetbalclubs spelen wedstrijden zonder publiek. En de groepsgrootte is verder beperkt. Lees hier alle maatregelen terug.

Maar natuurlijk zijn er ook de basismaatregelen die we moeten aanhouden. Dit natuurlijk allemaal om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Houd afstand, vermijd drukke plekken en werk thuis als dat kan. Was je handen, nies en hoest in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes die je weg kunt gooien na gebruik.

Heb je corona-achtige klachten? Laat je dan testen. De afspraak én de uitslag wacht je af in quarantaine. Is iemand binnen jouw huishouden positief getest? Dan blijf jij ook thuis.

CuraMare corona-kaart 29 september