Slechts twee nieuwe besmettingen in 24 uur

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard bijgewerkt. Daarop is te zien dat in heel Nederland 2364 mensen gemeld zijn met een besmetting.

Door Sam Fish

Op Goeree-Overflakkee zijn er twee nieuwe positief geteste mensen bijgekomen. Dat valt mee vergeleken met de cijfers die de afgelopen dagen zijn binnengekomen. Toch zijn het er nog altijd twee te veel.

Stijging

Op dinsdag 22 september werd al bekend gemaakt dat er in de week van 15 tot 22 september 33 mensen positief getest zijn op het corona-virus. Dat geldt alleen voor Goeree-Overflakkee. Diezelfde dag werden er 7 nieuwe besmettingen extra gemeld. Ook is er een uitbraak binnen woonzorglocatie Geldershof in Dirksland. Vijf patiënten, cliënten en bewoners zijn daar besmet. Zij worden verzorgd op een speciale afdeling bij Ebbe & Vloed in Oude-Tonge. Ook zijn er medewerkers besmet met het virus, maar zij staan niet op de kaart van CuraMare.

Op de kaart van CuraMare van dinsdag 22 september stond vermeld dat er nog iemand ontslagen is uit het ziekenhuis. Dat betekent dat er nu nog vier mensen verzorgd worden daar.

Impact op ziekenhuizen

Als je kijkt naar het aantal nieuwe besmettingen elke dag op een inwonersaantal van 50.000 lijkt het mee te vallen. Maar verkijk je er niet op. De cijfers in de ziekenhuizen door het hele land stijgen ook in een rap tempo. En dat is niet de bedoeling. Op dit moment ligt het aantal ic-opnames boven de alarmwaarde. Dat betekent dat meer dan 100 mensen op de intensive care liggen.

“In absolute aantallen is het niet te zien, maar het heeft nu al impact op de gewone zorg. Operaties worden uitgesteld en er is niet genoeg ic-personeel om patiënten over te nemen uit andere ziekenhuizen. Een chemokuur kan zelfs al niet altijd meer doorgaan,” vertelt Diederik Gommers. Hij is ic-specialist en voorzitter voor de vereniging van ic-verpleegkundigen. Hij zat dinsdagavond 22 september bij Jinek om het te hebben over de situatie.

“Dat de ziekenhuizen daar nu al last van hebben, komt doordat het nog te vroeg is. De verpleegkundigen zijn nog op vakantie. September wordt altijd gebruikt om op vakantie te gaan,” legt hij uit. “De verwachting was ook dat de tweede golf pas later in het jaar zou komen. Ze hebben deze vakantie dan ook echt nodig om bij te komen van de eerste golf. De psychische belasting is hoog en ze zijn mentaal nog niet aangesterkt om weer die tekorten op te vangen met meer werkuren. Het is geen kwestie van onwil, want zij weten ook; wat moet dat moet. Maar ze kunnen het nog niet aan.”