Sowieso de mooiste man van Goeree-Overflakkee

Foto: Sam Fish

Bij schoonheidsverkiezingen denken we al snel aan de Miss Congeniality films en meiden met een dikke laag make-up. Maar in het echte leven is het veel meer dan dat.

Door Sam Fish

Ten eerste is het echt niet alleen voor vrouwen en ten tweede gaat het ook zeker wel om de binnenkant van dat mooie koppie. En daar weet Jasper de Jong alles van. Deze 23-jarige inwoner van Oude-Tonge werd vorig jaar ontdekt door een scout op Instagram. “Hij vroeg mij of ik mee wilde doen aan de Mister of the Netherlands verkiezing,” vertelt Jasper. “Natuurlijk ben ik eerst het profiel gaan bekijken, maar het zag er allemaal heel betrouwbaar uit. Ik heb toen besluiten die sprong in het diepe te wagen.”

Casting

Door corona is er een hoop tijd overheen gegaan, maar op zondag 13 september was het eindelijk zo ver. Het was tijd voor de casting. In totaal waren 125 jonge mannen gevraagd om mee te doen aan de voorronde van de verkiezing. Zij moeten meedoen aan een voorstelronde, een bodyronde en een fotoshoot.

“Bij de bodyronde moet je je zonder shirt presenteren aan de jury,” legt Jasper uit. “Er ligt dan een blauwe loper op het podium waarover je naar de jury moet lopen. En dat gaat bij iedereen goed en dan kom ik. Ik struikel gewoon over die loper. Ik baalde daar zo van! Maar ik heb me goed herpakt gelukkig. En achteraf kan ik er ook wel om lachen.”

En door

Aan het einde van de dag kwam het hoge woord eruit; Jasper is een van de 44 mannen die naar de finale gaan. “Ja, echt heel tof. Zodra ik had besloten om mee te doen wilde ik het ook wel echt helemaal meemaken. Ik wil nu wel winnen ook,” zegt hij enthousiast. “Die finale is pas in februari, maar in de tussentijd staat er een hoop op het programma.”

Zo mag hij eind oktober naar Groningen voor een fotoshoot. Maar tussendoor krijgt hij ook nog mediatraining en moet hij opnieuw leren lopen. “Ik heb er nooit echt over nagedacht hoe ik loop,” vertelt hij lachend. “Niemand doet dat, denk ik. Maar ze willen dat je over een catwalk gaat lopen, dus dan moet je wel op een bepaalde manier gaan lopen. Dus daar ga ik voor trainen.”

Trainen

En dat is niet het enige waarvoor Jasper de sportkleren aantrekt. “Ik ben een echte sporter. Ik heb het CIOS gedaan en sportte al heel veel in het dagelijks leven. Mijn oom is Koos Moerenhout en ik heb twee keer de omloop van Goeree-Overflakkee gedaan. Ik doe hardlopen, kickboxen, fitness. Dus sporten is echt mijn ding,” laat hij weten. “Het is voor mij dan ook geen probleem om helemaal in shape te raken voor de finale in februari.”

Gelukkig hoeft hij dat niet alleen te doen. “Een maatje van mij helpt me daarbij. We gaan een deze dagen om tafel om een schema te maken voor de komende maanden. Dus dat gaat helemaal goed komen.”

Binnen- en buitenkant

De Miss Verkiezingen zijn inmiddels wel goed bekend bij het grote publiek. Maar een Mister Verkiezing is voor veel mensen toch nog vreemd. “Het is apart ja, dat hier veel minder bekendheid voor is,” zegt Jasper. “Maar in principe is het niet heel veel anders. Alleen denken veel mensen nog steeds dat het een echte vleeskeuring is, maar dat is dus echt niet het geval.”

Het koppie moet goed zijn, ja, maar de binnenkant van het koppie ook. “Als je domme dingen doet en zegt en asociaal bent, dan ga je echt niet winnen. Ze willen echt het hele pakket in een Mister of the Netherlands. Je moet het goed doen op foto’s, maar er moeten ook zinnige dingen uit je mond komen. Daar krijg je ook punten voor.”

Die punten zijn vooral te behalen tijdens de finale in februari, maar in de tussentijd wordt er ook goed opgelet. “Vaak is voor de finale al wel duidelijk wie er bij de top horen. En doe nu niet alsof, want daar prikken ze zo doorheen. Dat is ook niet vol te houden, denk ik. Dus ik blijf gewoon mezelf en dan moet het goed komen.”

De weg naar de finale

Die finale is dus pas in februari, maar zoals gezegd zit Jasper tot die tijd echt niet stil. Wil je zijn avontuur volgen en op de hoogte blijven van alles wat hij moet doen? Check dan zijn Instagram; @Jasperdejong.

Wil je op de hoogte blijven van deze derde editie van Mister of the Netherlands verkiezing? Volg hen dan op Facebook. Sommige bijeenkomsten worden daar live uitgezonden. Dan ben je er toch nog een beetje bij.

Benieuwd naar hoe de opening van zo´n mannelijke verkiezing eruit ziet? Check dan de video hieronder, dat is de opening van vorig jaar.