Theaters pleiten voor een nieuwe landelijke norm

Foto: Afbeelding van Andreas Glöckner via Pixabay

De vereniging van schouwburg- en concertgebouwdirecties (VSCD) pleit voor nieuwe maatregelen in theaters. Zo willen ze één vrije stoel in plaats van anderhalve meter.

Daarbij gaat het om één stoel tussen elke bezoeker in plaats van twee of drie zoals nu. Daarmee wil de vereniging het voorbeeld van Oostenrijk volgen. Daar is al actie ondernomen op dit gebied.

Adviezen

De VSCD zegt de brief die de Raad voor Cultuur aan minister Van Engelshoven schreef te steunen. Daarin staan adviezen over een ‘wendbare en weerbare culturele en creatieve sector’. Maar er wordt vooral om een landelijke norm gevraagd. Daarbij willen ze in de zalen bijvoorbeeld gebruik maken van een schaakopstelling; stoel om stoel.

Ook het gebruik van mondkapjes en een reserveringsplicht zijn onderdeel van de adviezen. “Door voor de hele sector een landelijke versoepeling af te kondigen wordt de zaalcapaciteit verhoogd. Die wordt dan in alle 134 VSCD-podia verhoogd van 20 naar 50 procent,” aldus Gea Zangtinge, voorzitter bestuur VSCD.