Extra steun voor het openbaar vervoer in 2021

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Ook volgend jaar staat er een potje geld klaar om het openbaar vervoer van de corona-crisis te redden. Er is 740 miljoen euro gereserveerd.

Het gaat om een compensatie voor het lagere aantal reizigers. Eerder werd al bekend dat er dit jaar 1,5 miljard euro beschikbaar is om ov-bedrijven tegemoet te komen.

Steun

Met de nieuwe maatregel is er steun tot 1 juli 2021. Ook voor de periode daarna is er perspectief op extra geld. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met het geld wil het kabinet het ov als ‘vitale sector’ voor reizigers beschikbaar houden. Er zit ook een extra reden achter de verlenging van de maatregel. Er is namelijk door het kabinet nooit een einddatum genoemd voor het thuiswerken. Daarom maken veel minder mensen gebruik van het openbaar vervoer. Ook blijft het onderwijs deels op afstand. Ten opzichte van vorig jaar ligt het ov-gebruik net iets boven de 50 procent.

Kostendekking

Door de steun is ongeveer 93 procent van de kosten gedekt. Onder andere de NS, de Friese Waddenveren en het stads- en streekvervoer kunnen aanspraak maken op het geld. Zij komen zelf met een ‘passende bijdrage’ voor de resterende 7 procent.

Er is overigens nog geen geld uitgekeerd. Hiervoor is eerst toestemming nodig van de Europese Commissie. Volgens Van Veldhoven wordt hier ‘op korte termijn’ een staatssteunmelding voor gedaan. Op dit moment heeft ze nog geen signalen dat vervoerders in acute financiële nood komen.