Twee nieuwe corona-besmettingen in een week

Foto: RIVM

Het is dinsdagmiddag 14.00 uur geweest en dus zijn de nieuwe cijfers van het RIVM binnen. Er is een daling te zien in het aantal besmettingen.

Door Sam Fish

Althans, een daling vergeleken met de voorgaande weken. In de week van 19 tot en met 25 augustus zijn er 3588 mensen gemeld met een positieve testuitslag. Dat zijn er 425 minder dan de week hiervoor. In de afgelopen week zijn er ook 84 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Daarbij is een stijging van 34 te zien. En helaas zijn er deze week 32 mensen overleden gemeld. Dat is 16 doden meer dan vorige week.

Testen

In de afgelopen week hebben ruim 140.000 mensen zich laten testen op het virus. Dat is bijna 38.000 meer dan een week eerder. Het percentage aan positieve testen is echter wel iets gedaald naar 2,5 procent.

Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen op het corona-virus. Heb je koorts, ben je benauwd of heb je andere corona-gerelateerde klachten? Maak dan een testafspraak door te bellen met 0800-1202 of doe dit digitaal op www.coronatest.nl.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Het reproductiegetal ligt deze week op 1, wat een daling is vergeleken met eerdere weken. Vorige week lag dit getal nog op 1,19. Dat betekent dat er vorige week door 100 mensen 119 andere mensen ziek zouden worden. Deze week is het één op één.

Disclaimer cijfers

De cijfers hierboven gemeld zijn niet allemaal van de afgelopen week. Sommige patiënten worden pas later gemeld, daarom worden die gegevens er soms een week later pas bij gerekend. Ook is het aannemelijk dat niet iedereen met corona zich laat testen. Het werkelijke aantal besmettingen is dus waarschijnlijk hoger.

Goeree-Overflakkee

Op de kaart van het RIVM is per gemeente te zien hoeveel mensen er besmet zijn met het virus. Deze kaart loopt van 12 tot en met 25 augustus. Vorige week meldden we met die kaart dat er één nieuwe besmetting was op het eiland. Deze week staan er op het kaartje drie besmettingen. Daarvan is er dus één van vorige week en zijn er dus twee nieuwe bijgekomen.

Op dit moment ligt er nog één persoon in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Vorige week waren dat er nog twee. Op de corona-kaart van zorgorganisatie CuraMare werd op maandag 24 augustus gemeld dat er één persoon naar huis is gestuurd.

Privégegevens

Vaak krijgen we reacties dat mensen willen weten waar de besmette personen wonen. Het zou dan makkelijker zijn om te weten waar het ‘veilig’ is. Deze informatie hebben wij echter niet. Dit zijn privégegevens en dat soort informatie ligt niet zomaar op straat. Daar komt ook nog eens bij dat niet iedereen zich laat testen. En sommige mensen met het corona-virus zijn asymptomatisch. Dat wil zeggen, ze dragen het virus bij zich en kunnen mensen besmetten, maar hebben zelf nergens last van.

Het is dus altijd van belang om je eigen veiligheid voorop te zetten. Draag een mondkapje als je je daar prettig bij voelt. Houd anderhalve meter afstand en blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt.

Bron: RIVM RIVM