Aanpassing Wet publieke gezondheid voor corona-app

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Het wetsvoorstel dat de wettelijke grondslag voor het vrijwillige gebruik van de CoronaMelder expliciet maakt, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

De ministerraad heeft daarmee ingestemd op het voorstel van minister de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). In het voorstel wordt ook een antimisbruikbepaling geïntroduceerd. Zo willen ze voorkomen dat de app voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt.

CoronaMelder

De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Het stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is uiteraard geheel vrijwillig. Ook wordt er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen.

Bovendien mogen mensen nooit, direct of indirect, door wie dan ook worden gedwongen de app te gebruiken. Zo is bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor klanten.

Introductie

De app wordt op dit moment getest in het oosten van het land. Tijdens deze test wordt er gekeken hoe de app werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD.

De app is inmiddels bijna een miljoen keer gedownload. De eerste mensen hebben ook al anoniem en vrijwillig in de app gemeld dat ze besmet zijn. Hij is al voor heel Nederland te downloaden. Maar pas vanaf 1 september is de app echt in heel het land te gebruiken.

Bron: Rijksoverheid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen