Ander bestedingspatroon onder jongeren door corona

Foto: Afbeelding van ptra via Pixabay

Jongeren worden qua gezondheid misschien minder hard geraakt door het corona-virus. In de inkomsten en uitgaven staan ze bovenaan.

Jongeren hebben te maken met nodige problemen op dit gebied. En dat is terug te zien in het bestedingspatroon van deze groep. Sommige zaken zijn bewust ten goede veranderd, terwijl andere zaken noodgedwongen zijn gedaan. Er is aardig wat veranderd voor deze groep.

Terugval in inkomsten

De belangrijkste reden waarom het bestedingspatroon is veranderd, heeft te maken met de terugval van inkomsten. Dit komt bijvoorbeeld doordat veel jongeren in flexibele banen vastzitten. Daardoor behoorden zij dus ook bij de eerste groep die zonder werk kwam te zitten.

Daar komt ook nog eens bij dat niet veel jongeren een buffer hebben om op terug te vallen. En dus is de noodzaak om bestedingen te veranderen direct duidelijk. Dit heeft in veel opzichten een grote impact gehad. Niet alleen op de letterlijke financiële situatie, maar ook op andere vlakken is dit zichtbaar.

Veranderingen door de situatie

Een aantal veranderingen is ingegeven door de veranderingen in de situatie. Zo was vooral in de eerste maanden van de crisis te zien dat de uitgaven op het gebied van uitgaan flink terugliepen. Logisch, want veel horeca was dicht.

Daarnaast gingen ook de festivals en evenementen lange tijd niet door. Ook in dat opzicht bleven de bestedingen dus flink beperkt. Dit verzachtte de klap van de inkomensdaling een klein beetje. Maar het neemt niet weg dat ook andere uitgaven al snel bleken terug te lopen.

Verleidingen weerstaan

Het verschil tussen jongeren onderling is vooral te zien in de mate waarin ze verleidingen kunnen weerstaan. Vooral online zijn die overal te vinden. Denk bijvoorbeeld aan goksites of reclames op sociale media met bijzondere aanbiedingen.

Voor veel jongeren was het een hobby die goed te onderhouden was met een vast inkomen. Maar dat is nu wel aders. Een deel van de jongvolwassenen lukt het om ook hier streng te kijken naar de uitgaven. Anderen hebben er echter veel moeite mee. Zeker ook omdat veel andere leuke dingen ook niet doorgaan.

Besparen op kosten

Tijdens de corona-crisis besparen jongeren vooral op kosten. Er wordt toch gekeken waar een tientje bespaard kan worden door zuiniger aan te doen. Op die manier blijft het ook bij verlies van baan of werkuren mogelijk om bijvoorbeeld de vaste lasten te betalen.

Dat dit een prioriteit is, is in ieder geval ook bij de jongeren goed duidelijk. Toch blijft er altijd een groep die het moeilijk heeft. Zij worden dan ook wel geconfronteerd met de nodige problemen die ontstaan door de verandering in inkomsten.

Leven op dezelfde voet

Een deel van de jongeren leeft nog steeds op dezelfde voet als voorheen. Toch ook nu ze een kleiner inkomen hebben. Dit wordt niet gecompenseerd door te besparen op uitgaven of kosten. In plaats daarvan hebben ze bijvoorbeeld een lening afgesloten. Dit kan op de korte termijn een oplossing zijn. Maar het kan ook de nodige stress met zich meebrengen. Want een lening moet ook weer afgelost worden.

Word geen hamster

Specialisten geven deze tijd veel adviezen en daar komen verschillende zaken naar voren. Zo wordt er gezegd dat het slimmer is om niet te hamsteren. Nu heb je nog geld, misschien wel een kleine buffer. Het is beter om het te besparen en de middelen die je hebt over een langere periode uit te smeren.

Op die manier kun je je bestedingen op een langere termijn op een beter niveau houden. Alles wat je nu uitgeeft aan hamsteren, heb je straks niet meer als je het hard nodig hebt.

Einde moeilijk te voorspellen

Het einde van de corona-crisis is nog niet in zicht. En het is ook maar moeilijk te voorspellen wanneer die zal komen. Ook na de crisis duurt het nog even voordat alles terug op orde is. Vooral voor jongeren is dat een onduidelijke situatie. Het is niet zeker of binnenkort al het gevaar geweken is. Het kan zelfs nog enkele jaren duren voordat alles weer oké is.

Dit brengt dus ook een psychologische factor met zich mee. Kies je dan voor de korte of lange termijn? Dit kan ook veel invloed hebben op de bestedingen van jongeren. Het levert dus voor de nodige zorgen.

Hulp van kenners

Het is altijd handig om hulp te vragen aan professionals. Ook als je misschien niet meer in de doelgroep ‘jongeren’ valt. Een tijd als deze kan lastig zijn voor iedereen. Met de hulp van een coach wordt het beter mogelijk om door deze periode heen te komen.

Ook wanneer de kosten hoger oplopen dan dat er binnenkomt. Voor veel jongeren kan dit dus een goed moment zijn om een expert in te schakelen. Zo kun je problemen op de lange termijn helpen voorkomen.