Eén nieuwe corona-besmetting op Goeree-Overflakkee

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het RIVM heeft de nieuwe corona-cijfers naar buiten gebracht. Er is een grote stijging in het aantal besmettingen, op Goeree-Overflakkee valt het mee.

Door Sam Fish

De afgelopen week zijn er 4013 nieuwe corona-besmettingen gemeld. Dat zijn er 23 minder dan de week ervoor. Er zijn 50 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, vorige week waren dat er 38. Zestien personen zijn afgelopen week overleden gemeld, dat zijn er zeven meer dan een week eerder.

Goeree-Overflakkee

Ook op Goeree-Overflakkee is er een stijging in het aantal corona-patiënten. Al valt het mee vergeleken met vorige week. Toen werden er negen nieuwe besmettingen gemeld op het eiland. Dat is er nu maar één. Dat is te zien op de kaart van het RIVM. Die loopt van 5 tot en met 18 augustus. Daarop worden 10 besmettingen gemeld.

We krijgen vaak reacties dat mensen graag zouden weten waar deze mensen wonen en of ze in quarantaine zitten. Deze informatie hebben wij niet. Dit is ook privacygevoelige informatie. Daarbij komt ook; als alle besmettingen uit hetzelfde dorp zouden komen, betekent dat niet dat de rest van het eiland ‘veilig’ is. Houd je dus altijd aan de maatregelen en doe voorzichtig.

Volgens de corona-kaart van CuraMare lagen er op vrijdag 14 augustus twee mensen in het ziekenhuis met het corona-virus. Ook werden er die dag 4 beter gemeld.

Testen

De afgelopen week hebben bij 102.000 mensen zich laten testen op het virus. Dat is iets meer dan een week ervoor. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week iets gedaald van 3,6 naar 3,5 procent.

Het is belangrijk dat iedereen met (milde) corona-achtige klachten zich laat testen. Het is makkelijk om te denken ‘oh, het is maar een kuchje’ of een nies door de hooikoorts. Maar 100 procent zeker weten doe je het nooit.

Heb je dus klachten als niesen, hoesten, benauwdheid of koorts. Misschien proef en/of ruik je een stuk minder of helemaal niets. Maak dan een afspraak om je te laten testen. Beter een test voor de zekerheid met een negatieve uitslag, dan niet testen en andere mensen besmetten.

Afspraak maken? Bel met 0800-1202.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal R laat zien op hoeveel andere mensen één besmet persoon het virus overdraagt. Dat getal staat op dit moment op 1,19. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 119 andere mensen ziek maken.

Vorige week lag dit getal op 1,30 en dus is het iets gedaald.

Disclaimer cijfers

De cijfers die hier worden gemeld zijn niet perse allemaal deze week positief getest, opgenomen in het ziekenhuis of overleden. Het zijn de cijfers die tussen 5 en 11 augustus zijn doorgegeven. Sommige patiënten worden pas later gemeld. En dus worden sommige gegevens nog aangevuld. Het kan dus zijn dat een besmette persoon van deze week, vorige week de testuitslag al had.

Omdat het aannemelijk is dat niet iedereen zich laat testen, zijn de werkelijke aantallen waarschijnlijk hoger.

Basisregels

Je kunt het nooit zeker weten dat iemand met een positieve testuitslag in quarantaine gaat. Ook weet je niet of iedereen zijn testuitslag in quarantaine afwacht. Daarnaast zijn er ook nog asymptomatische virusdragers die mogelijk ook mensen kunnen besmetten. Dit hebben zij echter zelf niet door omdat ze niet ziek zijn.

Het is daarom belangrijk om voorzichtig te blijven. Houd je dus te allen tijde aan de basisregels. Was je handen regelmatig. Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes die je meteen kunt weggooien. Houd altijd anderhalve meter afstand tot andere mensen en vermijd drukke plekken. Kun je thuis werken? Doe dat dan.

Alleen samen kunnen we dit virus de wereld uit helpen. Want het virus verspreidt zich niet, dat doen wij.

Bron: RIVM  &  RIVM

CuraMare corona-kaart 14 augustus