Latere corona-testuitslagen door technische storing

Archieffoto van een coronatest
Foto: PR GGD/Gemeente Goeree-Overflakkee

Mensen die zich kortgeleden hebben laten testen op het corona-virus, moesten langer wachten op de uitslag. Dat komt door een technische storing.

Het ging hierbij alleen om mensen met een negatieve testuitslag. De storing had dus geen invloed op de snelheid waarmee gemeld werd dat mensen wél corona hadden. Dat laat de GGD weten. De storing werd maandag aan het einde van de dag geconstateerd. Zo’n 7300 mensen die zich eind vorige week lieten testen hebben daardoor langer dan 48 uur moeten wachten op de uitslag. Dat geldt ook voor de mensen die zich in het weekend lieten testen.

Uitslag

Het streven van de GGD is om mensen binnen 48 uur het resultaat door te geven van hun corona-test. Alle mensen uit de bovengenoemde groep zijn dinsdag alsnog gebeld met de uitslag. De GGD GHOR Nederland “betreurt het zeer dat deze mensen langer dan gewenst in onzekerheid hebben gezeten”.

Storing

De technische storing deed zich voor in de informatie-uitwisseling tussen het uitslagensysteem en het landelijke afsprakennummer. De negatieve uitslagen komen in een ander traject dan de positieve. Mensen die het virus wél blijken te hebben moeten worden gebeld over een contactonderzoek. En dus komen die uitslagen op een andere plek terecht.

Naar de exacte oorzaak van de storing wordt nog onderzoek gedaan. Er is een tijdelijke oplossing gevonden om te voorkomen dat het probleem zich weer voordoet.