Pas op! Kans op smogoverlast door ozon

Foto: RIVM

Het schijnt de komende dagen mooi weer te worden. Erg fijn, maar er zit ook een minder prettige kant aan.

In het zuiden en midden van Nederland is er namelijk kans op smog door ozon. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven. Beperk ook zware lichamelijk inspanning.

Reactie

Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond. Dan is de lucht namelijk het meest verontreinigd. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten. Je kunt ervan gaan hoesten en kortademig worden. Astmaklachten kunnen verergeren en de longfunctie kan afnemen. Ook kan de smog irritatie aan ogen, neus en keel veroorzaken.

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Heb je klachten? Raadpleeg dan de huisarts of de GGD.

Ozonverwachting

De waarschuwing gaat vooral om vrijdag 31 juli. Het RIVM verwacht dat de ozonconcentraties op zaterdag alweer lager zullen zijn. Alleen langs de oostgrens van Nederland is er nog een kleine kans op smog door ozon. Daar hebben we hier op Goeree-Overflakkee dus geen last van.

Na zaterdag wordt er helemaal geen smog meer verwacht voor de komende tijd.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (vooral zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Hierbij gaat het vooral om stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen.

Het wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon namelijk te klein om deze hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Bron: RIVM