Er zijn al heel veel maatregelen genomen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Maar in Nederland staat frisse lucht en ventilatie nog niet centraal.
Dat zou binnenkort wel eens kunnen gaan veranderen. Het Outbreak Management Team (OMT) werkt namelijk aan een document. Daarin komt het ventileren van ruimtes uitgebreid aan bod. Het lijkt waarschijnlijk dat de corona-besmetting ook kan plaatsvinden via aerosolen.
Ook het RIVM waarschuwt om besmetting via kleine druppels niet te negeren. Steeds meer landen attenderen bij de aanpak van het virus op het belang van voldoende ventileren. Komt de versoepeling voor ons misschien net te vroeg?
Grote en kleine druppels
Lang werd gedacht dat de besmetting alleen via grote virusdruppels gebeurt. De laatste tijd is er echter een discussie over de verspreiding via kleine druppels. Die worden ook wel microdruppels of aerosolen genoemd. Deze kleine virusdruppels kunnen erg lang blijven hangen in afgesloten ruimtes. Anderhalve meter afstand is in dit geval niet genoeg om besmetting te voorkomen.
Loopt Nederland achter?
Veel landen nemen de bijdrage van die kleine druppels erg serieus. Zij hebben hun beleid er dan ook goed op aangepast. Het Robert Koch Institut is de Duitse vorm van het RIVM. Zij en de Belgische Hoge Gezondheidsraad hebben de aerosolentheorie opgenomen. Ze attenderen de bevolking op het zwaarwegende belang van ventilatie en verluchting van ruimten.
Ook onze eigen Ab Osterhaus riep het kabinet op om dit serieus te nemen. “Er is op dit moment misschien nog geen concreet bewijs, maar de besmetting via aerosolen lijkt erg waarschijnlijk. Houd er rekening mee in het beleid!” waarschuwde hij recent nog.
Superspread events
De term zegt je waarschijnlijk niets, maar het zijn momenten waarbij veel mensen samenkomen. Dat brengt de besmettingsgraad tot een nieuw niveau. Ze maken de mogelijkheid tot besmetting via aerosolen erg aannemelijk. Zo was er een koor in Seattle. Ze hielden tijdens het zingen netjes de anderhalve meter afstand, toch raakte 75 % van hen besmet met het virus.
Hierbij lijkt het belang vooral te liggen in de duur van het oponthoud in slecht geventileerde ruimtes. Hoe langer je erin blijft, hoe gevaarlijker het wordt, zo lijkt het. Met één keer hoesten komen 10.000 druppels vrij. De meeste daarvan vallen vrijwel direct op de grond binnen een meter. De microdruppels blijven echter langer hangen. Zo verspreiden ze zich door de ruimte. Ze kunnen dan tot wel 16 uur blijven bestaan!
Frisse lucht is geen overbodige luxe
Frisse lucht is altijd gezond, maar zeker nu is het geen overbodige luxe. Het zou daarom zeker meegenomen moeten worden in het advies van de overheid. Ze zouden mensen meer moeten wijzen op het belang van goede ventilatie. Zeker nu de regels worden versoepeld en openbare ruimtes weer open gaan.
Het aantal corona-besmettingen is in de buitenlucht vele malen lager, dan binnen. Dat bevestigde viroloog Louis Kroes eind mei al. Steeds meer experts vermoeden dat aerosolen een rol spelen in de pandemie. Ze stellen dan ook dat er meer aandacht moet komen voor ventilatie. Optimale ventilatie zorgt er namelijk voor dat je nooit lang in dezelfde lucht blijft zitten.
Beste ventilatiemogelijkheden
De wetenschap is dan nog niet 100 procent overtuigd, de aannemelijkheid groeit met de dag. En het mooie van goede ventilatie? Baat het niet? Dan schaadt het niet! Met een serieuze kwestie als het corona-virus kun je maar het beste het zekere voor het onzekere nemen.
“Frisse lucht hebben we allemaal nodig en is zeker geen luxe,” beaamt Jeroen Hendriksen. Hij is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van ventilatie. “Bovendien is het algemeen aangenomen dat goede ventilatie helpt bij het beperken van de virus-verspreiding.”
Maar behalve dat, is frisse lucht altijd goed voor een mens. Het geeft minder kans op hoofdpijn en houdt je wakker. Gooi dat raam dus lekker open!