Er komt een droge en hete zomer onze kant op

Foto: Pixabay; RyanMcGuire

We krijgen in Nederland, net als de afgelopen twee jaar, weer een droge en warme zomer. Goed nieuws voor iedereen die thuis zit, slecht nieuws voor de boeren.

Niet alleen de boeren lijden onder de droogte, je tuin vindt het ook geen pretje. Wat kunnen we zelf doe om onze watervoetafdruk zo duurzaam mogelijk te houden?

Droge dagen

Zowel in juli als augustus zullen de droge dagen overheersen. Door een wind uit het oosten kunnen we ook veel genieten van de zo. De temperaturen kunnen daardoor tussen de 25 en 30 graden komen te liggen. Heerlijk voor vakantiegangers natuurlijk. Maar het zorgt net als de afgelopen twee jaar ook weer voor veel droogte.

Deze droogte ligt niet alleen aan een gebrek aan regen. Bij warm en zonnig weer verdampt er ook extra vocht dat nog in de bodem zat. Dit betekent dat er een grote kans is op mislukte oogsten en natuurbranden.

Waterpompen

Zelf kunnen we een hele boel doen om de natuur een handje te helpen. We denken misschien dat we als individu niet veel impact hebben, maar niets is minder waar. Zo besproeien veel Nederlanders hun tuin met kraanwater. Maar een beregeningspomp is een veel duurzamere oplossing. En ga je je planten water geven? Doe dit dan vroeg in de ochtend of laat op de avond. Op die tijden verdampt er veel minder water en hebben je planten er dus echt profijt van.

Het water dat je met zo’n pomp gebruikt kan van alles zijn, dus ook grondwater, vijverwater en slootwater. Wil je het besproeien graag verduurzamen? Dan is het zinvol om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het hele jaar door regen op te vangen. Niet alleen voor de tuin,maar ook voor de wasmachine of het doorspoelen van het toilet. Dit laatste wordt in veel Europese landen al gedaan.

Water besparen

Naaste de tuin niet langer besproeien met kraanwater, kun je nog meer doen om water te besparen. Zo laten veel mensen de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen, scheren of afwassen. Kies ervoor om dit niet langer te doen.

Korter douchen is ook een voorbeeld om waterverspilling te voorkomen. Een wc-spoelbak met een besparingsknop doet ook al een hoop. Want wist je dat de wc goed is voor een kwart van het huishoudelijke waterverbruik? En ben je toe aan een nieuwe vaatwasser of wasmachine? Kies voor een die waterzuinig is.

En als er iets lekt, los het dan zo snel mogelijk op!

Wat is jouw watervoetafdruk?

Hierboven noemden we al wat duidelijke waterverspillers. Maar er zijn er nog een hoop waar we minder snel aan denken. Bijvoorbeeld de kleding die in je kast hangt, of het stukje vlees voor op de barbecue.

Ben je benieuwd wat jouw watervoetafdruk is? Doe dan de watervoetafdruk test en bereken jouw score. En onthoud: alle kleine beetjes helpen om water te besparen. Ook als individu. Want als meer mensen dit doen, maakt het ineens een heel groot verschil.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen