We gaan weer een stap vooruit in de versoepelingen

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Tijdens de voorlopig laatste persconferentie rondom het corona-virus op woensdagavond 24 juni heeft premier Rutte weer nieuwe versoepelingen aangekondigd.

Door Sam Fish

Belangrijk is wel dat de basis hetzelfde blijft. We houden anderhalve meter afstand van elkaar. Als je gezondheidsklachten hebt blijf je thuis, niezen en hoesten doe je in je elleboog. Gebruik daarbij ook papieren zakdoekjes die je direct kunt weggooien.

Werk ook zoveel mogelijk thuis. Moet je toch naar je werk? Vermijd dan zoveel mogelijk de spits. Dit geldt voor mensen met eigen vervoer, maar ook voor mensen die reizen met het openbaar vervoer.

De volgende stap

We nemen een nieuwe stap en gaan van een intelligente lockdown naar een ruimte met regels. Dit zijn algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het virus is nog niet verdwenen. Het uitgebreid testen blijft dan ook gewoon in stand. Zo kan er snel en gericht worden bijgestuurd als het fout dreigt te gaan.

Activiteiten binnen

Er mogen weer activiteiten plaatsvinden in een ruimte. Ook hier geldt anderhalve meter afstand houden. Er mogen maximaal 100 personen in een ruimte met vaste zitplaatsen. Dit is exclusief personeel. Er is geen maximum aantal personen als aan de volgende voorwaarden voldaan kan worden:

  • Vaste zitplaatsen
  • Reservering vooraf
  • Gezondheidscheck bij reserveren en bij binnenkomst

In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is anderhalve meter afstand de regel. Het is aan de locaties zelf om te zorgen dat deze regel wordt nageleefd. Er geldt hier geen maximum aantal personen.

Activiteiten buiten

Ook voor buitenactiviteiten verandert het één en ander. Anderhalve meter afstand blijft natuurlijk ook hier de regel. Er mogen maximaal 250 meedoen/aanwezig zijn. Dit is exclusief personeel. In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats. Maar ook hier geldt dat er geen maximum aantal zitplaatsen is als deze voorwaarden gewaarborgd kunnen worden:

  • Vaste zitplaatsen
  • Vooraf reserveren
  • Gezondheidscheck bij reservering en bij aankomst

Voor dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is anderhalve meter de regel. Ook hier moeten de locaties zelf zorgen dat deze regel wordt nageleefd. Er geldt hierbij geen maximum aantal personen.

Vervoer

Het openbaar vervoer gaat weer op volledige capaciteit rijden. Dat houdt in dat alle zitplaatsen in een bus, trein, tram en metro weer beschikbaar zijn. Het is wel nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen. En het blijft belangrijk om de spits te vermijden.

Voor overig vervoer als taxi’s, personenbusjes en touringcars geldt dat je vooraf moet reserveren. Hierbij wordt ook een gezondheidscheck afgenomen en je bent verplicht een mondkapje te dragen.

In de auto en ander privévervoer wordt een mondkapje geadviseerd. Dit geldt voor het geval er meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto zitten.

Kinderen en jongeren

Bij kinderen en jongeren verandert er niet heel veel. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nooit anderhalve meter afstand te houden. Niet tot elkaar en ook niet tot volwassenen. Dit geldt ook op de kinderopvang en in het basisonderwijs.

Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen. Die gaan na de zomervakantie weer open. De anderhalve meter tussen de leerlingen en het personeel moet wel gewaarborgd worden.

Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden. Het gaat om mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houdt iedereen anderhalve meter afstand van elkaar.

Uitzonderingen

Het is duidelijk dat de belangrijkste regel de anderhalve meter afstand is. Er zijn echter uitzonderingen indien dit niet mogelijk is. Dit gebeurt in de volgende situaties:

  • Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders
  • Mensen met contactberoepen als kappers, masseurs en rijinstructeurs
  • Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers

Voorlopig zijn spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband niet toegestaan. Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Wat daarvoor precies de voorwaarden zijn worden nog besloten. Het RIVM komt op zeer korte termijn met een advies.

Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Tot slot

Als de situatie het toelaat en het virus blijft onder controle, dan kunnen op termijn ook discotheken en nachtclubs weer open. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan een medicijn en vaccin tegen het virus. Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels. Waaronder dus ook de anderhalve meter afstand.

Zolang het virus er is zullen we ons gewoon aan die basisregels en maatregelen moeten houden. Samen moeten we het corona-virus onder controle houden.

Bron: RIVM