Handgels voldoen niet altijd aan de norm

Foto: Afbeelding van Mirko Sajkov via Pixabay

Sinds de uitbraak van het corona-virus kun je bijna niet meer om de flessen handgels heen. Bij veel ingangen van openbare gebouwen en supermarkten staan ze wel. Maar zijn ze wel goed?

Het AD heeft een steekproef gehouden en testte 21 gels in verschillende steden. De flesjes stonden ook op verschillende plekken als kerken, supermarkten en andere plekken. Zeker vijf gels haalden niet het vereiste percentage van 70 procent alcohol om desinfecterend te zijn.

Test

De krant nam zelf de monsters af. Deze lieten ze vervolgens testen door NedLab in Middelharnis. Dertien monsters haalden de norm van 70 procent alcohol niet. Na hantering van een foutmarge bleven er vijf monsters over die écht een onvoldoende scoorden. Zo bleek een handreiniger bij een tuincentrum in Brabant alleen water te bevatten. En in een handgel van een kinderopvang in Breda zat maar 2,9 procent alcohol.

“Je hebt geen idee wat je op de handen smeert,” zegt Willem Struijk, directeur van NedLab. “ik ben bang dat dit maar het topje van de ijsberg is.”

Opletten

Hans Razenberg van branchevereniging NVZ Schoon Hygiënisch Duurzaam zegt tegen AD dat er veel illegale handgels op de markt zijn. “Ik kom geregeld in winkels. Daar kun je zo je quotum aan boetes naar binnen harken als het gaat om de handgel. Vaak zit er niet eens een etiket op.”