Verhuisde bewoners Nieuw Rijsenburgh weer terug

Foto: CuraMare

Begin april verhuisde een groep van Nieuw Rijsenburgh naar een zorglocatie in Vlaardingen. Deze groep is nu weer helemaal terug.

Het ging om een groep van mensen met een psychogeriatrische aandoening. Een deel van de groep was positief getest op het corona-virus. Om ervoor te zorgen dat de rest van de groep niet ook besmet zou worden, werden ze tijdelijk verhuisd naar Vlaardingen. Maar nu zijn ze dus weer terug. “Ik ben erg blij dat de bewoners opknappen en terug zijn,” zegt Cobi Hogchem, teammanager op Nieuw Rijsenburgh.

Verschillende groepen

Binnen Nieuw Rijsenburgh zijn er 17 woongroepen. Vijftien hiervan zijn groepen voor mensen met dementie. Deze woningen zijn altijd volledig bewoond. Het was onmogelijk om mensen met dementie te isoleren, daarom werd een deel van de bewoners tijdelijk verhuisd naar Vlaardingen.

Eén bewoner overleed daar helaas aan de gevolgen van het corona-virus. Alle andere bewoners zijn herstellende en wonen weer in Nieuw Rijsenburgh.

Snel gehandeld

Bewoners in zorgappartementen die besmet raken met het virus kunnen daar makkelijk geïsoleerd worden. Voor bewoners met dementie is dat anders. Op Nieuw Rijsenburgh wonen zij met zes à zeven bewoners op een groep. Zij wonen samen in een huis, als een gezin. “De kans dat zij elkaar besmetten, is ondanks hygiënemaatregelen, aanwezig,” zegt Hogchem. “En je kunt wel tegen hen zeggen dat ze op hun kamer moeten blijven, maar de kans is groot dat ze die boodschap met vijf minuten vergeten zijn.”

Oorlog niet meegemaakt

De bewoners reageerden vrij nuchter op de verhuizing. Een deel van het vertrouwde verzorgingspersoneel ging mee met de verhuizing. En ook bleef videobellen met de familie gewoon mogelijk. “De bewoners zijn van een generatie waar de oorlog en de watersnoodramp hun leven heeft bestempeld. Zo zei een bewoner laatst tegen een medewerkers; ‘Ach meisje, jullie hebben nog niets meegemaakt’. Daarnaast biedt ook het geloof een hoop troost aan de mensen,” vertelt Hogchem. “Een bewoner verwoordde dat als volgt; ‘alles ligt in Gods hand: Hij zorgt voor me’.”

Bewoners herstellen

De zorgmedewerkers van Nieuw Rijseburgh zijn erg blij dat de bewoners weer terug zijn. Zij zetten zich met hart en ziel in om de allerbeste zorg te verlenen. Dat betekent ook de zorg verplaatsen als dat het risico op besmetting verklein en de kans op herstel vergroot. “Ik ben er erg dankbaar voor! Er komen bijna geen nieuwe corona-besmettingen bij én bewoners herstellen ook! Neem een bewoner van 107 die hersteld is van corona en alle kranten haalde,” aldus Cobi Hogchem.

Ze heeft het hierbij over mevrouw Ras die een dag na haar 107de verjaardag positief getest werd op het virus. Op maandag 6 april kwam het verlossende woord van de arts: ze was weer helemaal beter.