Boerderijencomplex uit zestiende eeuw gevonden

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Archeologen hebben tijdens de werkzaamheden aan de N215 bij Dirksland mogelijk bijzondere resten gevonden. Het gaat om een boerderijencomplex uit de zestiende eeuw!

“Het is een unieke vondst,” beaamt provinciaal archeoloog René Proos. “Alles wijst erop dat dit een gebouw is uit de beginperiode van de polder De Oude Plaat. Deze werd drooggelegd in 1480.”

Deze boerderij is mogelijk al van voor de Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648). En van deze boerderijen zijn in Nederland niet veel voorbeelden bekend. Verder onderzoek kan aantonen of de vermoedens juist zijn. Ook kan het informatie geven over de omvang van het complex en de mensen die hier vroeger woonden.

Muntschat

De gemeente is blij met de vondst. Het kan weer een mooi stukje kennis en inzicht geven over de ontwikkeling van het eiland en de polders. Misschien kan er zelfs een link worden gelegd met de muntschat die in 2018 werd gevonden door Arco Hoekman. Hij vond een klomp van samengeklonterde munten. Daarbij hoorde ook een kookpot waar de munten in de zestiende eeuw in waren gestopt. Het bleek de grootste laatmiddeleeuwse schatvondst in Nederland ooit te zijn.

Ventweg

De resten van de boerderij werden eind vorige week opgegraven naast de N215. Het terrein wordt klaargemaakt voor de aanleg van een ventweg, voor het langzame verkeer en een sloot. Afgelopen december werd ook al onderzoek gedaan vlakbij de huidige vondst. Toen werd een ander deel van de muur gevonden. Er waren meer losse vondsten.

De resten van de boerderij zijn per toeval ontdekt. Eerder bureauonderzoek in archieven en op kaarten had niets opgeleverd. Wel is recentelijk een kaart uit 1602 opgedoken waarop een hofstede staat.

Vondsten

De archeologen hebben een groot vlak uitgegraven en de resten blootgelegd. Vrijwilligers van de historische vereniging De Motte hebben hierbij geholpen. Naast de muur werden verderop in het veld onder andere ook twee trekankers, aardewerk en metaal gevonden. Bijzonder was ook dat op een groot gebied een matwerk van takken werd ontdekt. De achtergrond daarvan is nog onduidelijk.

Nadat alles goed in beeld is gebracht, is het complex weer bedekt met een laag zand. De werkzaamheden zijn weer opgepakt.

Oude muren opgegraven N215 Oude muren opgegraven N215