Per 1 juni mondkapjes verplicht in het OV

Foto: Afbeelding van ivabalk via Pixabay

Al weken wordt er door de overheid geroepen dat we geen mondkapjes hoeven te dragen. De medisch verantwoorde mondkapjes zijn immers bedoeld voor de zorg.

Door Sam Fish

En dat blijft zo. Maar niet medische-mondkapjes kunnen we wel gewoon dragen. Bijvoorbeeld als extra veiligheid bij het boodschappen doen of op andere momenten in het openbaar. Het blijft tenslotte voor veel mensen nog altijd lastig om die anderhalve meter afstand te houden.

Ook wordt het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Juist omdat op die plekken de afstand niet altijd even haalbaar is. Het is daar dus geen alternatief, het is een stukje extra bescherming.

Maken of kopen?

Maar wat moet je nu als je geen medische mondkapjes kunt krijgen? Simpel. Online zijn genoeg plekken waar je stoffen mondkapjes kunt bestellen. Met een print, een effen kleur of zelfs je bedrijfslogo erop. Nog leuker, een mondkapje met daarop de afbeelding van je eigen mond, of juist een gekke bek. Zo maak je van een aparte situatie nog iets leuks.

Maar je kunt ook zelf mondkapjes maken. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kun je met een perforator gaatjes maken in een plastic doorzichtig vel. Je brillenpootjes steek je door die gaatjes en je hebt een beschermingskap voor je gezicht. Je moet hier dan wel een bril voor hebben en je moet ergens aan een plastic vel komen.

Maar er is een oplossing met een product dat iedereen in huis heeft. Echt iedereen. Sokken.

Disclaimer

Het is natuurlijk fantastisch als je voor niet al te veel geld een mondkapje kunt (laten) maken. Maar onthoud wel; mondkapjes hebben alleen nut in combinatie met de anderhalve meter. Het biedt geen volledige bescherming, het is een klein beetje extra veiligheid. Gebruik ze ook op die manier.

De sokken, zoals je die hieronder in de video ziet, doen waarschijnlijk niets voor onze gezondheid. Het laat alleen maar zien dat we met een beetje creativiteit een eind kunnen komen.