Happy Stones vrijgelaten op Goeree-Overflakkee

Foto: Sam Fish

Het begon in februari in de Hoeksche Waard, maar inmiddels heeft het ook Goeree-Overflakkee bereikt; de Happy Stones. Vrolijk beschilderde steentjes om vrij te laten in de natuur. Leuk om tegen te komen, nog leuker om door te geven!

Door Sam Fish

Het concept is simpel. Je haalt stenen uit de natuur, het formaat maakt niet uit, als je er maar op kunt verven. Deze beschilder je met vrolijke kleuren, een leuke tekening of je zet er een tekst op. Vervolgens leg je die ergens neer waar mensen hem tegen kunnen komen. En dan is het aan hem om hem mee te nemen of te laten liggen.

Happy Stones GO

Op Goeree-Overflakkee was het Jeanien de Gast die de groep oprichtte op Facebook. “Ik werd aangesproken door een vriendin van de Hoeksche Waard, ze vond het wel wat voor mij,” vertelt Jeanien. “Ik ging wat rondkijken en vond het wel heel erg leuk. Ik heb vorige week zelf een groep aangemaakt op Facebook voor Goeree-Overflakkee en inmiddels hebben we al over de 100 leden.”

Alle stenen die tot nu toe geverfd zijn gaan Jeanien en haar dochter Nikki op Bevrijdingsdag ‘vrijlaten’ op het eiland. “We vonden het wel een mooi symbool om dat op Bevrijdingsdag te doen. Op die manier kunnen we toch een beetje stilstaan bij de vrijheid die we hebben, ondanks het virus.”

Geen berenjacht

Eerder deze corona-tijd was er al de berenjacht. Een speurtocht voor kinderen om op zoek te gaan naar de beren achter de ramen. “Maar dat is dit niet hoor,” benadrukt Jeanien. “Het is niet de bedoeling dat mensen in groepen gaan zoeken naar stenen. Het is überhaupt niet de bedoeling dat mensen gaan zoeken. Je moet er tegenaan lopen.”

Jeanien is in het dagelijks leven ambulancemedewerker en weet als geen ander hoe belangrijk het is dat mensen thuis blijven. “We willen echt dat mensen vooral thuis blijven, maar soms moet je even naar buiten. Anders word je gek, ik weet het,” zegt ze. “Maar ga niet zoeken. Als je ze spontaan tegen komt is het zoveel leuker.”

Steen gevonden, en dan?

Het blijft niet bij de vrijlating op 5 mei. Jeanien en Nikki gaan gewoon door met verven. Het kan dus zomaar zijn dat je vanaf 5 mei op verschillende plekken gekleurde stenen tegenkomt. “Speeltuintjes, supermarkten, bankjes langs de weg, ze kunnen overal liggen,” laat ze weten. “Het is dan aan de vinder om te bepalen wat ze ermee doen. Ze kunnen hem laten liggen. Maar je kunt de steen ook meenemen. Als je hem bijvoorbeeld echt heel mooi vindt, of de tekst spreekt je heel erg aan. Je kunt hem ook meenemen om hem vervolgens op een totaal andere plek achter te laten. Het kan allemaal.”

Jeanien en Nikki zijn dus ook nog lang niet klaar met verven. “Ik ben nu vooral leuke plaatjes aan het zoeken die ik op de stenen kan verven, of motiverende teksten,” zegt ze. “Ik wil dat mensen blij worden als ze een steen vinden. Of dat ik hen op deze manier een hart onder de riem kan steken. Een mooi of lief gebaar hoeft niet altijd groots te zijn.”

Het leukste om te doen als je een steen hebt gevonden? Maak een foto en laat weten wat je ermee doet. Zo kunnen de steentjes een beetje gevolgd worden. Doe dit via #HappyStonesGO of in de Facebookgroep die achterop de steentjes vermeld staat.

Happy Stones Goeree-Overflakkee