Corona-versoepeling wordt stap voor stap aangepakt

Foto: Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Premier Rutte gaf woensdagavond 6 mei weer een persconferentie. Het gaat om een update over de huidige corona-maatregelen.

Door Sam Fish

Al sinds maart gelden er regels in heel Nederland om het corona-virus in te dammen. Inmiddels is de druk op de zorg genoeg afgenomen om de teugels een beetje te laten vieren. Daarover spreekt de premier vanavond iedereen toe. Zo kondigt hij aan dat de versoepeling van de maatregelen stapsgewijs wordt uitgerold.

Dat is wel met een voorwaarde. Elke keer wordt hierbij een week van tevoren gekeken of de versoepeling ook daadwerkelijk door kan gaan. Bij een stijging van de cijfers kan alles ook weer teruggedraaid worden.

Basisregels

De maatregelen werden afgekondigd om twee uitgangspunten; het beschermen van de ouderen en kwetsbaren en het verlagen van de druk op de zorg. Daarom blijven de basisregels gewoon van kracht, ook met de versoepelingen.

De anderhalve meter blijft overal erg belangrijk. Ga niet naar de winkels om gezellig te shoppen, maar alleen omdat je iets nodig hebt. We krijgen wat meer vrijheid, maar ga er verstandig mee om. We willen geen terugval.

Niezen en hoesten doen we in onze ellebogen en we gebruiken papieren zakdoekjes die we meteen weggooien. We werken zoveel mogelijk vanuit huis. Heb je last van verkoudheid of koorts? Dan blijft het hele gezin, of alle huisgenoten, thuis. Geen uitzonderingen, geen excuses. Ben je ouder dan 70 of extra kwetsbaar? Wees dan extra voorzichtig.

11 mei

De eerste versoepelingen worden doorgevoerd vanaf 11 mei. Zo was het al bekend dat kinderen vanaf maandag 11 mei weer terug naar school gaan. Maar er staat meer te gebeuren. Zo mogen contactberoepen weer van start gaan. Denk hierbij aan kappers, nagelstudio’s, opticiens, rijscholen en schoonheidssalons. Bij de andere contactberoepen wordt wel gevraagd om de anderhalve meter zo goed mogelijk in acht te nemen. Daarnaast wordt er ook alleen gewerkt op afspraak en wordt er vooraf gevraagd of je gezondheidsklachten hebt. Die check neemt volgens de premier een hoop risico’s weg. Het is dan ook belangrijk dat iedereen dit serieus neemt.

Op dit moment is het zo dat we met maximaal twee personen mogen samenkomen, dit gaat veranderen. Groepsvorming van 10 mensen gaat worden toegestaan vanaf 11 mei. Daarnaast worden ook de regels rond het sporten versoepeld. Kinderen mochten alweer in groepsverband de sportvelden op. Dat gaat voor volwassenen nu ook gelden. Ook hier gelden groepen van maximaal 10 personen. Benadrukt wordt wel dat wedstrijden niet zijn toegestaan en douchen en omkleden doe je thuis.

Ook bibliotheken mogen vanaf 11 mei hun deuren weer openen. Uiteraard rekening houdend met de anderhalve meter regel.

1 juni

Als de cijfers het toelaten staan er ook voor 1 juni versoepelingen op de planning. Dat zou goed nieuws zijn voor de horeca. Zij mogen vanaf 1 juni voorzichtig hun deuren openen. Mensen mogen op de terrassen gewoon bediend worden. Binnen mag voorlopig alleen met reservering. Er is een maximumcapaciteit toegestaan van 30 mensen, dat is inclusief het personeel.

Ook musea, theaters en bioscopen mogen weer open. Ook hierbij geldt het maximale aantal mensen van 30.

Het voortgezet onderwijs wordt weer opgestart. Hoe dit eruit komt te zien wordt nog uitgewerkt.

En het openbaar vervoer gaat weer een volledige dienstregeling rijden. Dit gaat gepaard met een nieuwe inrichting van het materieel. Hierbij gaat zo’n 60 procent capaciteit verloren. Ook worden mondkapjes verplicht gesteld in het OV. Deze moet je zelf maken of kopen, de medische kapjes blijven voor de zorg. De mondkapjes zijn geen alternatief op de anderhalve meter afstand. Alleen in het OV is die anderhalve meter niet altijd even haalbaar. Het is dus een extra stukje voorzichtigheid.

15 juni

Halverwege de maand juni is er nog een kleine extra versoepeling. Het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) mag vanaf dit moment praktijkexamens af gaan nemen. Ook mogen de praktijklessen weer langzaam opgestart worden.

Uiteraard geldt ook hier dat er een week van tevoren gekeken wordt naar het verloop van het virus.

1 juli

Rutte kondigt aan dat per 1 juli de campings en recreatieparken weer open mogen. Hier op Goeree-Overflakkee is dat al het geval voor vaste gasten. Dat werd dinsdag 5 mei besloten door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Het is de bedoeling dat vanaf dit punt de sanitaire voorziening weer geopend gaat worden. Dat zou betekenen dat iedereen weer welkom is.

Daarnaast wordt het vanaf dit moment ook weer een stukje beter voor de horeca, bioscopen en theaters. Het maximaal aantal mensen wordt per 1 juli verhoogd tot 100 mensen. Dit geldt overigens ook voor bruiloften, uitvaarten, kerkdiensten en congressen.

1 september

Augustus wordt even overgeslagen in de planning. Maar na de zomer zouden sauna’s, koffieshops, casino’s en sportclubs weer geopend moeten kunnen worden. Ook contactsporten zouden dan weer mogelijk moeten zijn.

Voor nu staan ook de sportscholen gepland om op 1 september de deuren weer te openen. Maar er wordt in overleg gekeken of er mogelijkheden zijn om dit al eerder te doen. Uiteraard alleen op een verantwoorde manier.

Drukte in het OV

Er wordt nog steeds opgeroepen om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Toch zijn veel bedrijven aan het kijken naar manieren om mensen naar kantoor te halen voor het werk. Dit en de volledige dienstregeling van het OV kan zorgen voor extra drukte.

Dit vraagt om zelfbeheersing. Maar er wordt ook een beroep gedaan op verschillende instanties en bedrijven. Een oplossing voor de drukte zou namelijk zijn om werktijden en openingstijden aan te passen. Op die manier hoeft niet iedereen tegelijk naar huis te gaan.

Daarbij komt ook de oproep van Rutte: “Reis niet onnodig. Moet je wel reizen? Doe dit zoveel mogelijk buiten de spits en vermijd drukke plekken. Het openbaar vervoer is er voor noodzakelijke reizen.”

Wees voorzichtig

“Ik realiseer me dat we vandaag niet alleen mensen blij maken, maar ook teleurstellen,” sluit de premier af. “Sommige sectoren zullen echt nog een tijdje moeten wachten. Met een goede reden, maar dat valt tegen. Voorzichtigheid nu, is beter dan spijt achteraf.”

Voortgang corona-maatregelen