Veel overdekt, weinig mogelijkheden voor zwemsport

Foto: Image by tookapic from Pixabay

De gemeente heeft het Mulier Instituut uit Utrecht onderzoek laten doen op het eiland. Ze wilden weten wat de behoefte is aan zwemwater, nu en in de toekomst.

Persbericht gemeente Goeree-Overflakkee

De belangrijkste conclusie blijkt dat er relatief veel zwemwater is op Goeree-Overflakkee. Het probleem is alleen dat het niet goed aansluit bij de behoeften van de inwoners.

SRGO

De gemeente heeft de zwembaden op het eiland ondergebracht bij de SRGO. De Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee. De overdekte zwembaden in Dirksland, Middelharnis en Stellendam lijken op elkaar. Ze hebben alle drie een vierbaans 25-meterbad met een relatief hoge watertemperatuur.

Daarnaast beschikt Stellendam  ook over een recreatief bad en een buitenbad.

Activiteiten

Het Mulier Instituut heeft gekeken naar de behoefte aan zwemwater voor vijf typen activiteiten. Hierbij gaat het om zwemles, zwemsport, banenzwemmen, doelgroepen zwemmen en pretzwemmen. Met doelgroepenzwemmen wordt gekeken naar Aquajoggen of zwemmen voor mensen met een beperking.

Voor alle activiteiten, behalve de zwemsport, is vergeleken met andere gemeenten veel water beschikbaar. Maar voor de zwemsport is dat niet zo, omdat de temperatuur van ’t Zuiderdiep en De Gooye niet voldoet aan de eisen. Wat betreft de zwemlessen is er in ’t Zuiderdiep een wachtlijst, bij de Staver is er nog voldoende ruimte.

Wat opvalt is dat vooral ’t Zuiderdiep veel bezoekers heeft van buiten het eiland. 33 procent van de abonnementhouders komt van buiten de gemeente. Voor de Staver en de Gooye gaat het om enkele procenten.

Scenario’s

Er zijn verschillende scenario’s onderzocht om beter te voorzien in de behoefte van het zwemwater. Daarbij is gekeken naar de nodige capaciteit en de reisafstanden. Financiën en beschikbare locaties zijn hier nog niet in meegenomen. Er zijn vier scenario’s onderzocht.

  1. Behoud van drie zwembaden en een betere programmering
  2. Behoud ’t Zuiderdiep en een nieuw bad op een centraal gelegen locatie
  3. Eén zwembad in het midden van de gemeente (evt. met behoud van het buitenbad in Stellendam)
  4. Eén zwembad op de kop van het eiland

Aantrekkelijk

De onderzoekers zien zelf de beste mogelijkheid bij scenario 2 en 3. Scenario drie kan minder aantrekkelijk zijn, vanwege de grotere reisafstand en de mogelijkheden voor toerisme. Het is nu aan de gemeenteraad om hier met elkaar over in gesprek te gaan.

“Dit onderzoek brengt de behoefte goed in beeld. Maar er zijn veel zaken op dit vlak waar we rekening mee moeten houden,” benadrukt wethouder Peter Feller. “De zwembaden zijn allemaal al wat ouder. Op elke locatie spelen dan ook vraagstukken op het gebied van vervanging, renovatie en verduurzaming. We willen goed naar het totaalplaatje kijken.”

“Het onderzoek laat zien dat we het goed voor elkaar hebben op het eiland,” vult collega-wethouder Bruggeman hem aan. “In ieder geval op het gebied van overdekt zwemwater. Maar we moeten wel oog hebben voor de diversiteit in het aanbod. Het staat voorop dat we dit ook in de toekomst goed willen borgen. Onze inwoners hebben nu en in de toekomst de ruimte om te kunnen zwemmen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen