Leerlingen van de Nobelaer zijn blij om terug te komen

05 jun 2020, 10:46 Onderwijs
whatsapp image 2020 06 04 at 174644
Sam Fish

De maatregelen rondom het corona-virus hebben voor de scholieren aardig wat veranderingen meegebracht. De één gaat daar beter mee om dan de ander. Zo ook op katholieke basisschool de Nobelaer in Oude-Tonge.

Door Sam Fish

“Bij ons is de afgelopen periode eigenlijk heel goed gegaan,” zegt schooldirecteur John Damen. “We hadden al snel een duidelijk plan en daardoor wist iedereen wel hoe de situatie was. Zowel de BSO, als de kinderen, ouders en leerkrachten wisten gelijk waar ze aan toe waren.”

Voordat de scholen weer open mochten was het hele team er om de kinderen digitaal op te vangen. “Dat hebben ze echt fantastisch gedaan. De digitale lessen gingen goed, we hadden genoeg materiaal om de kinderen zonder computer ook thuis mee te kunnen laten draaien.”

Thuis les

Twee van die leerlingen zijn Semm en Lotte. Zij zitten allebei in groep 8 en gaan dus na de zomer naar de middelbare school. De afgelopen weken hebben ze online les gehad en nu mogen ze weer twee dagen in de week terug naar school.

“Ik ben blij dat ik weer naar school mag,” zegt Semm direct. “Ik vond er echt niks aan. Ik kan me thuis helemaal niet concentreren, er zijn te veel afleidingen. En de kat liep ook steeds over mijn laptop heen. Ik was ook het dagelijkse ritme kwijt. Het op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan, het naar school gaan, buiten spelen. Ik ben blij dat dat nu weer kan.”

Klasgenoot Lotte heeft het anders beleefd. “Ik vond het wel heel leuk, eigenlijk,” geeft ze toe. “Mijn vader heeft me heel goed geholpen met rekenen, daar ben ik een stuk beter in geworden. En de schooltijden waren online veel prettiger, we waren elke dag al veel eerder klaar.”

Terug naar school

Het is dus goed voor te stellen dat Semm weer blij is dat hij weer naar school mag. Maar ook Lotte is blij, die twee dagen zijn zelfs niet genoeg. “Het was thuis heel fijn, maar ik wil heel graag gewoon weer vijf dagen in de week naar school. Het duurt allemaal zo lang en ik mis mijn klasgenoten.”

“Het is inderdaad leuk om iedereen weer te zien,” stemt Semm in. “En ik kan me weer een stuk beter concentreren nu ik weer naar school mag.”

Verdeeld

De leerlingen mogen nu nog voor de helft naar school. “We hebben alle klassen verdeeld in twee groepen,” vertelt John. “De ene groep komt op maandag en donderdag, de andere groep op dinsdag en vrijdag. De woensdag is gereserveerd voor de kinderen die extra zorg nodig hebben. En de kinderen die het echt nodig hebben komen alle dagen. Die hebben extra begeleiding nodig of hun ouders hebben een fulltime baan in een cruciale sector. De anderhalve meter afstand blijft wel een dingetje, maar we doen ons best.”

Afscheid groep 8

Het laatste jaar op de basisschool gaat normaal gesproken alle kanten op. Spanning voor de Citotoets en het eventueel uitzoeken van een Middelbare school. En natuurlijk het enthousiasme voor schoolkamp en de eindmusical. Dat is dit jaar even anders.

“De Citotoets gaat dit jaar niet door,” laat John weten. “Dat klinkt voor veel mensen heftig, maar het is maar een klein percentage van het advies. Het wordt meestal gebruikt om bij een twijfel wat duidelijkheid te scheppen. Nu houden we dus gewoon vast aan het niveau dat we de rest van het jaar al hadden vastgesteld. En ja, dat afscheid…”

“We willen kamperen op het schoolplein,” zegt Lotte meteen. “Ja,” doet Semm mee. “Met een DJ en een zwembad.” “En een ijscowagen die langskomt. En dan mogen we allemaal vier bolletjes met discodip én slagroom én chocoladesaus!”