In Den Bommel zwerft een speciaal kinderboek

Foto: Sam Fish

Op dinsdagochtend 26 mei is er bij het standbeeld van de heer Olivier B Bommel een zwerfboek te vondeling gelegd. Wie hem vindt mag hem houden en wint nog een leuke prijs ook!

Door Sam Fish

Niet alleen in Den Bommel zwerft een boek. Op negen andere plekken in Nederland zijn ook boeken met een gouden sticker verstopt. Al deze boeken zijn voorzien van een gouden sticker. En die gouden sticker is jouw weg naar de prijs. Namelijk vier entreekaartjes voor een openlucht museum.

Laat maar zwerven

Op 26 mei bestaat het Kinderzwerfboek, onderdeel van het Nationaal Fonds Kinderhulp, 10 jaar. Een jubileumeditie en dus 10 speciale zwerfboeken. Deze worden verspreid door diverse bekende mensen, onder wie ook kinderboekenschrijvers. In Den Bommel laat Anna Louise (9) een boek zwerven. Zij is sinds een week kinderambassadeur van het Kinderzwerfboek. Een kinderambassadeur is erbij als er zwerfboekenstations worden geopend. Ze probeert andere kinderen te enthousiasmeren en uit te leggen wat het principe van een kinderzwerfboek is. En ook worden er elk jaar bij de finish van de Omloop kinderboeken uitgedeeld aan de kinderen die meelopen.

“Ik ben vorige week gevraagd om ambassadeur te worden,” vertelt Anna Louise. Haar voorganger was te oud geworden en dus was het tijd voor een opvolger. “Juf Caroline vroeg of ik dit wilde doen, maar ik wist niet wat het was. Na wat uitleg heb ik ja gezegd.”

“Ik ben even bij Anna Louise thuis langs geweest om het één en ander uit te leggen. Ik ben de biebjuf bij Anne Louise op school en ik zie dat ze altijd boeken komt lenen. Ze is altijd wel aan het lezen en dus vond ik haar perfect als ambassadeur.”

Kinderzwerfboekenstation

Een boek kan zwerven in de trein, op een school of op straat. Maar het weer in Nederland zorgt ervoor dat je een boek niet altijd zomaar ergens neer kunt leggen buiten. Daarom zijn er kinderzwerfboekenstations in het leven geroepen. Dit zijn speciale boekenkasten die bijvoorbeeld bij iemand in de tuin staan, in een supermarkt of bij een school. Maar het kan ook een mand zijn of een plastic bak. Voor buiten is het natuurlijk wel handig als het zwerfboekenstation waterbestendig is.

Deze kasten zijn gevuld met kinderboeken, voorzien van een sticker met code. Aan de hand van de code kun je zien waar een boek allemaal al is geweest. Zo zou het dus heel goed kunnen dat je een boek leest dat een paar weken geleden nog in Friesland was.

Kinderzwerfboeken

Het Kinderzwerfboek is in het leven geroepen om álle kinderen te laten lezen. Sommige gezinnen hebben het geld niet om leesboeken te kopen. En dus krijgen ook deze kinderen nu de kans om zich te verliezen in een boek. Want wist je dat een kwartier extra lezen per dag, de woordenschat van een kind enorm vergroot? Dat houdt in dat de kans groot is dat ze drie jaar langer doorleren dan een kind dat opgroeit zonder boeken. En dus worden ook de toekomstkansen groter. Dus laat je boeken niet in de kast staan maar laat ze zwerven en laat een boek nog 3 of 4 keer door een ander kind lezen

Gevonden!

De titel van dit artikel klopt eigenlijk niet, want het boek met de gouden sticker is inmiddels gevonden. De gelukkige vinders zijn Thom van 7 en de 9-jarige Lean. Beiden zitten op het CJS ’t Kompas in Den Bommel. Ze hebben er alles aan gedaan om het boek te vinden, het hele dorp is uitgekamd. Ze hebben de prijs dus dubbel en dwars verdiend!

Zwerfboek Den Bommel gevonden