Door het corona-virus zijn we allemaal wat voorzichtiger geworden. Maar zorg blijft belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huisdier. Stel ook hun zorg niet langer uit.
Uit onderzoek blijkt dat 33 procent van de huisdiereigenaren de zorg voor hun beestje uitstelt. Ze gaan nog wel, maar de periodieke gezondheidscontrole en de vaccinaties worden uitgesteld. Dat onderzoek werd uitgevoerd door Huisdierpanel.
Het uitstellen van vaccinaties kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van dier een mens. Maartje Steendam is dierenarts en praktijkmanager bij AniCura Dierenkliniek Het Overbosch. Zij roept alle huisdiereigenaren dan ook op om de vaccinaties en dierzorg niet langer uit te stellen. Daarom is ook een videoafspraak mogelijk gemaakt.
“Vaccinaties beschermen huisdieren tegen ernstige ziektes,” laat Maartje weten. “Bijvoorbeeld de besmettelijke hondenhoest. Maar die prikjes gaan ook verdere besmetting tegen. Dit geldt ook voor overdraagbare ziektes van dieren op mensen. Voor jonge dieren is het risico helemaal groot. Deze moeten hun afweerstoffen nog opbouwen en daarvoor hebben ze de basisvaccinatie nodig.”
Maar niet alleen de vaccinaties zijn gevaarlijk om uit te stellen. Ook andere zorg moet onder de aandacht blijven van huisdiereigenaren. “Een dier geeft meestal pas laat aan dat hij ergens last van heeft,” zegt Maartje. “Als het dier pijn laat zien is het probleem vaak al groter. Uitstellen kan dan fataal zijn. Wacht dus niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts. Zeker niet als het dier koorts heeft of niet meer eet.”
Om het in de praktijken zo veilig mogelijk te maken voor mens en dier, zijn er maatregelen getroffen. “Er mag maar een maximum aantal personen in de wachtruimte,” vertelt Maartje. “Omdat we altijd op afspraak werken is dat aantal goed te regelen. De hygiëneregels waren al goed in de klinieken. Toch zijn deze verder aangescherpt. We willen dat mensen veilig met hun dier langs kunnen komen.”
Maar het langskomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn tenslotte nog altijd mensen die binnen een risicogroep vallen. En ook zij hebben soms huisdieren. Voor hen is er ook een oplossing gevonden; videobellen.
“Het is een goed alternatief voor mensen die nu liever niet op pad gaan. Voor 20 procent van de Nederlanders is het zelfs noodzaak vanwege hun gezondheid. Voor 61-plussers is dat zelfs 30 procent,” weet Maartje. “We moeten voorkomen dat dieren onnodig lijden, omdat mensen thuis moeten blijven. Het is zeker even wennen, maar een videogesprek werkt prima om te kijken of we op afstand kunnen helpen. We kunnen dan inschatten of een fysiek bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is.”
De dierenkliniek ziet na de corona-tijd ook een belangrijke rol voor de videoafspraken weggelegd. Bijna de helft van de huisdiereigenaren vindt het wel gemakkelijk om voor een videoafspraak te kiezen. Een derde van de baasjes ziet het als een voordeel. Ze besparen namelijk een hoop stress bij hun huisdier.