Afscheid van het UVV

Foto: Maria Evers

Vrijwilligers zijn het cement van veel zorginstellingen. En dat blijft ook zo. Maar de overkoepelende instelling Unie Van Vrijwilligers houdt op te bestaan.

Door Maria Evers

Bestuursleden zijn niet meer te vinden. De vrijwilligers blijven echter gewoon hun werk doen, voortaan onder de vleugels van de eigen instelling.

Voorzitter Ben Fabert heet alle vrijwilligers welkom, die naar het afscheidsbuffet kwamen op 21 maart, in de aula van de Prins Maurits Scholengemeenschap. Van de bijna driehonderd vrijwilligers die werkzaam zijn bij CuraMare in het ziekenhuis, Geldershof, Ebbe en Vloed, Vroonlande en voor Careyn, zijn er 170 aanwezig.

Een speciaal welkom is er voor mevrouw Hoogervorst, Marie-José Kroot, Claudia de Bruine en Joke Heijligers van CuraMare, Ada de Geus van Vroonlande en Joke van Dijk van Careyn Reginahof. En natuurlijk ook voor de donateurs.

Fabert schetst in het kort de geschiedenis van het UVV op Goeree-Overflakkee: “Op 27 mei 1981 wordt de werkgroep UVV opgericht. Vijf dames uit Dirksland wilden een neutrale club op gaan zetten waar iedereen aan kon meedoen. Het eerste bestuur bestaat uit: Ria Roodzant voorzitter, Ans Meyer vice-voorzitter, Anneke Jukkema secretaris, Nel Arentshorst penningmeester en Janny de Man werkobjectleider. Na een tweetal artikelen in de pers kan er op 20 augustus van start worden gegaan met 12 medewerkers in Vroonlande met het project Vriendschappelijk Contact en met de Gastvrouwendienst in het ziekenhuis. Op 7 september 1981 is er een gesprek met het ziekenhuis voor aanvullende werkzaamheden aldaar. Het eerste project is gastvrouwen voor bloemen en de post. Op 26 januari 1982 start het project begeleid zwemmen in de Gooye. Op 25 januari 1984 start de oppascentrale voor mindervaliden. Op 11 mei 1987 was de start met de gastvrouwen in de Geldershof. En op 1 januari 1991 wordt gestart in Ebbe en Vloed.”

LEES OOK: Albert Heijn in actie voor de voedselbank

In de afgelopen 37 jaar is het aantal vrijwilligers van twaalf personen gegroeid naar bijna driehonderd. Op alle genoemde locaties wordt veel werk verricht door de vrijwilligers. Als dank voor hun inzet, wordt hen door de UVV een buffet aangeboden en een geurig cadeau. De bestuursleden ontvingen uit handen van mevrouw Hoogervorst een bos bloemen en een cadeaubon als blijk van waardering.

Reacties