Paulina.nu symposium druk bezocht

Foto: Sam Fish

Zo’n 180 geïnteresseerden, zorgverleners, zorgverzekeraars, artsen, wethouders en gemeenteraadsleden kwamen donderdagmiddag 7 december samen in het Prieel in de Staver te Sommelsdijk om over zorg te praten tijdens het Paulina.nu symposium.

Paulina.nu zocht ongeveer een jaar gelden samen met de gemeente Goeree-Overflakkee de publiciteit op en in dat jaar is er een hoop gebeurd. Toch is dat geen reden om stil te blijven staan en wordt er door de organisatie nog steeds vooruit gekeken. Zo is Paulina.nu op dit moment vooral bezig met de Dichterbij App waarmee patiënten makkelijk kunnen appen met de arts zodat je geen last hebt van wachtrijen. Daarnaast proberen ze de 67 jaar en drie maanden zo fijn en makkelijk mogelijk te laten verlopen door samen te werken met de werkgevers. En zijn ze bezig met valpreventie. 80 Procent van de valpartijen gebeuren in huis en ze komen steeds vaker voor, wat er soms voor zorgt dat de persoon niet thuis kan blijven wonen. Paulina.nu wil dit samen met Veilig Nederland en de woningbouwverenigingen aanpakken.

Preventieve zorg
“We kijken naar het algemeen belang en dan focussen we vooral op preventie, want sommige dingen zijn beter om te voorkomen,” laat wethouder Gerrit de Jong weten. De zorg moet dus preventief worden in plaats van reparatief. Echter, sommige gevallen zijn niet te voorkomen. “Er is in de zorg geen perfect systeem, er moet echt per gebied gekeken worden naar de mogelijkheden en wat er aanslaat,” vult Josine Janus, Manager KPMG Plexus, hem aan.

LEES OOK: Spoedplein Dirksland officieel geopend

Hoge zorgkosten
Uit onderzoek van Paulina.nu blijkt dat de zorgkosten op Goeree-Overflakkee hoger liggen vergeleken met de rest van Nederland. Alleen de huisartskosten liggen hier lager. Daarnaast leven we op Goeree-Overflakkee ook ongezonder, maar dat is een makkelijk te plaatsen stempel die gaat over het medicijngebruik van de inwoners en niet de hoeveelheid beweging per dag of wat voor groente iemand eet.

Wel gaat de levensverwachting de komende twintig jaar omhoog van gemiddeld 81,5 naar 86 jaar.

Paulina.nu heeft de ambitie om over 20 jaar het Gezondheidseiland van Nederland te worden. Dit willen ze doen door de gezondheid van mensen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren en door de zorgkosten te verlagen.

LEA
Naast het gepraat over de zorg werd er ook gedanst met een rollator. Maja Rudinac, CEO van Robot Care Systems, presenteerde tijdens het symposium vol trots de computergestuurde rollator LEA. LEA, gemaakt in samenwerking met TBP Electronics, moet ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen en dat ze mobiel blijven. LEA helpt mensen uit bed, er staan bewegingsoefeningen op de ingebouwde computer en familieleden en zorgverleners kunnen via de bijbehorende app in de gaten houden hoe het gaat en welke oefeningen er zijn gedaan. Als het fout gaat geeft de computer ook een alarm naar de zorgverlener en de computer zorgt er ook voor dat de gebruiker nergens tegenaan loopt. Als kersje op de taart heeft de superrollator ook nog een uitklapbaar stoeltje. De rollator is vanaf februari te krijgen.

Reacties