Spoedplein Dirksland nu echt open

Foto: Sam Fish

Het heeft jaren aan werk gekost, maar op maandagavond 4 december werd onder toeziend oog van wethouder Gerrit de Jong dan eindelijk het nieuwe Spoedplein van Dirksland officieel geopend. De gezamenlijke plek voor alle spoedpatiënten van het Van Weel-Bethesda ziekenhuis en Coörperatieve Huisartsenpost ’t Hellegat.

Marieke van Splunter, hoofd acute zorg in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis, opende de feestelijk avond. “Het nieuwe spoedplein is echt een verbetering. Het was altijd rommelig en druk, nu is het zelfs rustig als het druk is,” vertelt ze blij. “We hebben de overzicht weer terug nu de wachtkamer apart is. Er is heel hard gewerkt door een hoop mensen en ik ben enorm trots op wat het is geworden. Nogmaals bedankt aan iedereen die heeft meegewerkt aan deze grote verbouwing.”

Opening
Bij de opening werd door de aanwezigen uiteraard geproost met bubbels, maar ook de ingang werd onthuld. Zo is er duidelijk te zien dat het om het spoedplein gaat en waar de daadwerkelijke ingang is. “Mensen proberen vaak nog via de geblindeerde deuren binnen te komen, maar die zijn voor het ambulancepersoneel,” vertelt Marieke. “De ingang van het Spoedplein zit ernaast, daar staat ook groot ‘ingang’ bij in verlichtte letters. Het zal nog wel even duren, maar we doen er alles aan om het zo duidelijk mogelijk te maken.”
Daarnaast mogen ook alle aanwezigen mee met een rondleiding door het Spoedplein waarbij goed te zien is hoe veel ruimte er is voor de patiënten. “We hebben in totaal 16 bedden en hier in het midden zit een soort hoofdkwartier waar alle bewakingscamera’s in de gaten worden gehouden en waar alle informatie over de patiënten bij wordt gehouden. Een van de belangrijkste ruimtes dus.”

LEES OOK: Dit is DE kans voor internet in het buitengebied

Het nieuwe Spoedplein bestaat uit verschillende kamers die identiek zijn ingericht zodat iedereen er voor alles terecht kan. Daarnaast zijn er ook twee gipskamers, een speciale kinderkamer met afleiding voor de kleintjes, een familiekamer en een isolatiekamer die bij potentieel gevaarlijke besmettingen van buitenaf te betreden is.

Trots
De opening wordt gevierd door allemaal trotse mensen. Zo is Jacqueline van Bree, directrice van HAP ’t Hellegat aanwezig: “Maanden lang heb ik mij verdiept in de spoedafdeling en het bleek dat de mensen op het eiland het best goed geregeld hebben qua contact met de huisarts,” zegt Van Bree. “Af en toe vroegen we ons af waar we toch aan waren begonnen, maar het heeft zich geloond. We hebben vijf jaar lang hard gewerkt en daar mogen we best even bij stil staan.”

“Het was financieel helaas niet meer haalbaar om de huisartsenpost te behouden, maar deze samenwerking is de perfecte oplossing,” laat Paul van der Velden, lid van de Raad van Bestuur, weten. “Specialisten en huisartsen zitten nu bij elkaar waardoor de informatieoverdracht sneller en makkelijker is, maar het geeft ook rust bij de patiënten. We mogen hier heel trots op zijn.”

Wethouder Gerrit de Jong was ook aanwezig bij de grote opening: “Als wethouder van zorg en welzijn ben ik enorm blij met deze samenwerking. Het is een meerwaarde om dit op het eiland te hebben en mijn complimenten gaan naar iedereen die hieraan heeft meegewerkt.”

Het spoedplein is 24/7 toegankelijk en tussen 23.00 en 07.00 uur zit er een huisarts. De balie wordt bemand door triasisten van de huisartsenpost en op maandag- en vrijdagavond en in de weekenden is er ook een secretaresse van de spoedeisende hulp. Triasisten zijn gespecialiseerd in het bepalen van spoed als er wordt gebeld. Op het Spoedplein zijn ook specialisten aanwezig.

Reacties