Onderscheiding voor oncoloog

Foto: CuraMare

Op 30 maart nam de heer dr. P.C. van der Velden afscheid als internist-oncoloog. P.C. van der velden blijft actief als lid van de Raad van Bestuur van CuraMare en Spijkenisse Medisch Centrum.

Tijdens zijn afscheid werd hij eveneens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze Koninklijke onderscheiding uit handen van mevrouw A. Grootenboer-Dubbelman, burgemeester van Goeree-Overflakkee tijdens zijn afscheidssymposium in De Staver in Sommelsdijk.

Terugblik
Tijdens deze avond blikten de grote groep aanwezigen terug op zijn bijna 40-jarige carrière als internist-oncoloog. De heer Van der Velden heeft veel betekend voor het vak oncologie. Na zijn opleiding tot basisarts heeft hij 3,5 jaar ontwikkelingswerk gedaan in Afrika en bestuurde daar een ziekenhuis.

Vervolgens startte hij in 1984 als internist-oncoloog in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Samen met vele betrokkenen heeft hij een kwalitatief hoogwaardige en goed georganiseerde afdeling Oncologie opgezet. Omdat De heer Van der Velden zijn patiënten vaak een moeilijke boodschap moet brengen, heeft hij naast de medische kant van zijn vak altijd oog gehad voor de psychische en sociale kanten.

LEES OOK: Darmchirurgie Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Top 10 van Nederland

Zo is hij ook als mede-oprichter van Hospice Calando, het derde hospice in Nederland, een van de sleutelfiguren op het gebied van palliatieve zorg op Goeree-Overflakkee.

Daarnaast is mede door zijn inzet 1,5 lijns zorg oncologie opgezet. Een laagdrempelige samenwerking tussen oncologen en huisartsen. Een project dat zelfs buiten de landsgrenzen is beschreven in vakliteratuur: “Zorg dichtbij waar het kan, verder weg waar het moet.”
Recent heeft Van der Velden in samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en het Ikazia Ziekenhuis borstcentrum ZuidHollandZuid opgericht. Een borstcentrum waar meer dan tachtig medici, paramedici en verpleegkundigen intensief samenwerken om hoogwaardige borstkankerzorg te geven door het delen van kennis en kunde.

Rol als bestuurslid
Van der Velden is niet alleen bevlogen in zijn vak. Ook als bestuurder heeft hij de regio een belangrijke dienst bewezen. Onder zijn leiding als medisch lid Raad van Bestuur van CuraMare waar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis onderdeel van is het aantal specialisten in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in 15 jaar gegroeid van 25 naar 75. Hij heeft zich altijd ingespannen voor goede zorg dichtbij huis, verder weg als het moet. Dat bleek wel toen de Intensive Care van het ziekenhuis gesloten dreigde te worden. Mede door zijn inspanningen is dat voorkomen. Ook het Spijkenisse Medisch Centrum, waar hij samen met een bestuurder uit het Maasstad Ziekenhuis de leiding heeft, heeft een doorstart kunnen maken om goede zorg in de buurt te behouden.

De heer van der Velden heeft veel betekend voor de regio, zowel lokaal als regionaal. Van zijn vak als internist-oncoloog heeft hij nu afscheid genomen, maar hij blijft actief als bestuurder.

Reacties