Thuis herstellen bij eenvoudige letsels dankzij app

Foto: CuraMare

Voortaan hoeven patiënten met bepaalde eenvoudige letsels niet meer terug naar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis voor een controle op de polikliniek.

Na een bezoek aan de gipskamer of spoedeisende hulp herstellen ze thuis met behulp van de Virtual Fracture Care app. Bij eenvoudig letsel moet je bijvoorbeeld denken aan een gebroken teen of een verzwikte enkel.

De Virtual Fracture App wordt in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ingezet bij vijftien verschillende letsels. “We zien regelmatig patiënten met eenvoudige letsels”, vertelt chirurg Basir. “Voorheen kwamen zij na een week terug op de gipskamer voor een controleafspraak. Uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd nodig is, want deze letsels herstellen eigenlijk goed. Met de Virtual Fracture Care app kunnen patiënten voortaan thuis herstellen en hoeven ze geen vrij meer te nemen om naar het ziekenhuis te komen. En als ziekenhuis hebben wij weer ruimte voor andere patiënten.”

De juiste begeleiding

Om thuis goed te kunnen herstellen, is goede begeleiding belangrijk. Marieke van Splunter is afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp. Zij legt uit: “Patiënten die in aanmerking komen voor de Virtual Fracture Care App krijgen van ons duidelijke instructies. In de app staat alle informatie over het letsel, de behandeling en het herstel met instructievideo’s en oefeningen. Als het digitaal niet lukt, dan is de informatie ook op papier beschikbaar. Patiënten met vragen over hun herstel of de app kunnen altijd contact opnemen met de Breuklijn. Mocht het nodig zijn, dan wordt er alsnog een controleafspraak gemaakt.”

Virtual Fracture Care app

De Virtual Fracture Care Methode wordt inmiddels in meer dan veertig ziekenhuizen gebruikt. De app is een goed voorbeeld van de stappen, die Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zet op het gebied van digitalisering om de zorg efficiënter te maken en verder te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen