Nieuw hoofdstuk voor hospice Calando

Foto: PR Calando

Het is inmiddels 13 maanden geleden dat de eerste paal voor het nieuwe pand van Calando werd geslagen. Tijd voor de volgende stap.

En die volgende stap is de opening van de nieuwe locatie. Dat gaat gebeuren op vrijdag 5 januari. De volgende ochtend zijn de verwijzers uitgenodigd voor een rondleiding. En ’s middags is er een open dag voor iedereen die een kijkje wil nemen in dit unieke hospice. De langverwachte verhuizing vindt plaats op 11 januari.

Calando heeft met de bouw van het nieuwe hospice geprobeerd om een antwoord te geven op de groeiende en veranderende vraag naar toekomstbestendige hospicezorg. Het moderne gebouw beschikt over maar liefst twaalf bedden. Dat zijn acht reguliere bedden en vier doelgroepenbedden. Hiermee kan Calando palliatieve zorg bieden aan een brede groep mensen, inclusief diegenen met specifieke zorgvragen, zoals gedragsproblematiek. Hiermee geeft Calando gehoor aan adviezen uit het ‘HOPEVOL’ project. Dat is een vierjarig onderzoek naar de stand van zaken in Nederlandse hospices. Het nieuwe Calando herbergt feitelijk twee hospices onder één dak, met de doelgroepenbedden zorgvuldig gescheiden van de reguliere bedden.

Nieuwe Calando

Het nieuwe Calando is uniek in vele opzichten. Het is gelegen op een prachtig toegankelijk landgoed met diverse flora en fauna. Je vindt er wilgen, zomerlindes, berken en waterpartijen met gevarieerde oeverbeplanting. Het is een natuurgebied dat ruimte biedt aan tal van organismen. Het heeft een paddenpoel en er wonen reeën, reigers, roofvogels en zelfs bevers.

Daarnaast is er ook een herinneringsbos te vinden op het landgoed. Dit biedt nabestaanden een plek voor ontmoeting, bezinning en herdenking. Hier kan ook een boom worden geplant ter nagedachtenis aan de overledene. Dit uiteraard in overleg met de familie.

Hoogwaardige huisvesting

Het nieuwe hospice is duurzaam, huiselijk, licht en ruimtelijk. Grote kamers met eigen sanitair en buitenruimte met een prachtig uitzicht zorgen voor hoogwaardige huisvesting. Een dakterras boven op het gebouw biedt een panoramisch uitzicht op het landgoed. De kamers voor bewoners zijn direct verbonden met de woonkamers en keukens. Daardoor blijven bewoners betrokken bij het dagelijkse ritme.

Calando biedt verschillende ‘rooming in’ mogelijkheden. Dat houdt in dat naasten kunnen verblijven in bewonerskamers, logeerkamers, of zelfs in een comfortabel chalet op het terrein. Dat is een primeur voor Nederlandse hospices. Het hospice is bereikbaar voor bezoekers via de ingang aan de Oudelandsedijk. Voor overige diensten kan gebruik worden gemaakt van de Johannispolderseweg.

Ook is Calando bereikbaar met het openbaar vervoer via lijn 135. Dat is de bus tussen Stad aan ’t Haringvliet en Middelharnis. Hiervoor komt geen extra halte ter hoogte van Calando. Wel kun je bij de chauffeur aangegeven dat je daar naartoe wil, dan wordt je daar afgezet. Moet je ook weer terug? Dan brengt iemand van Calando je naar de dichtstbijzijnde bushalte.

Bouwtraject

John Kremers is voorzitter van de raad van bestuur. Hij kijkt tevreden terug op het intensieve bouwtraject. Het traject is uitzonderlijk goed verlopen dankzij samenwerking met architectenbureau Roodkapje, bouwonderneming Stout, Schipper Electrotechniek, Heijkoop Installatietechniek, Verkerk Servicesystemen, Graphorn groen- en infraprojecten en diverse lokale ondernemers en leveranciers.

Ondanks enkele uitdagingen door overvloedige regenval, die de aanleg van toegangswegen en bestrating bemoeilijkte, is het prachtige gebouw gerealiseerd. De jarenlange financiële steun van de bevolking in de vorm van schenkingen, legaten en erfenissen maakte dit mogelijk.

Open dag

Zoals eerder benoemd is er op 6 januari een open dag. Die start om 9.30 uur voor de verwijzers. Het grote publiek is welkom vanaf 13.00 uur. De toegangswegen hebben door de hevige regenval van de afgelopen tijd een beperkte belastbaarheid. Daarom wordt er gevraagd te parkeren bij Boeter Kraanverhuur aan de Oudelandsedijk 65 of het grote parkeerterrein van Tieleman Keukens. Vanaf beide locaties staan shuttlebussen klaar om bezoekers naar het nieuwe Calando te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen