Bedank mantelzorgers met een mantelzorgcompliment

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Waar zou de wereld zijn zonder mantelzorgers? Dat vraagt de gemeente zich ook af en dus is het weer tijd voor een bedankje.

De gemeente bedankt de mantelzorgers van het eiland met een mantelzorgcompliment. Dus heb jij een vriendelijke, behulpzame en onmisbare mantelzorger? Vraag dan het compliment aan. Dit kan vanaf vrijdag 15 september tot en met dinsdag 31 oktober.

Dit jaar gaat het complimentje wel even anders dan andere jaren. Eerder kregen mantelzorgers het compliment in de vorm van een Primera Keuze Cadeaukaart ter waarde van 200 euro. Dit jaar wordt dat bedrag direct op de bankrekening gestort. De ontvanger kan dan zelf bepalen wat ze doen met het extraatje. De gemeente hoopt dat mensen het vooral uitgeven bij een lokale ondernemer op het eiland.

Hoe werkt het?

Als je mantelzorg ontvangt, dan kun je het mantelzorgcompliment aanvragen voor degene die voor je zorgt. Soms is niet helemaal duidelijk wat ‘mantelzorg’ precies is. Mantelzorg is onbetaalde en vrijwillige hulp van mensen aan hun naasten met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen. Het is hulp die verder gaat dan de zogenoemde gebruikelijke hulp. Die hulp mag in redelijkheid worden verwacht van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten.

Belangrijk is dat de mantelzorger voor wie het compliment is staat ingeschreven als mantelzorger bij Stichting ZIJN. Nog niet ingeschreven als mantelzorger? Doe dat dan alsnog via hun website. Alleen dan kan de zorgvrager het mantelzorgcompliment aanvragen via de gemeentelijke website. Daar staan ook alle voorwaarden.

Aanvragen

Het mantelzorgcompliment kun je digitaal aanvragen via de website van de gemeente. Heb je moeite met het invullen van het formulier? Of heb je geen computer? Bel dan naar het Sociaalcontactpunt van de gemeente, zij helpen je graag. Ze zijn bereikbaar via 140187, optie 1. Daar kun je ook terecht met vragen over het mantelzorgcompliment.

De gemeente bekijkt of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden. De persoon die de mantelzorg ontvangt krijgt in november hierover een brief. Daarin staat of het mantelzorgcompliment wordt toegekend of niet. Bij die brief zit ook een brief voor de mantelzorger. De persoon die zorg ontvangt kan zo zelf de mantelzorger verrassen met het nieuws dat het mantelzorgcompliment eraan komt. Als de gemeente het compliment toekent, staat het geldbedrag van € 200,00 voor 1 december op de bankrekening van de mantelzorger.

Cookieinstellingen