Achthuizen even het epicentrum van zorginnovatie

Foto: PR De Groede Nieuwe Tijd

Op donderdag 6 juli vulden zo’n 35 zorgprofessionals D’8huiskamer, de dorpshuiskamer van Achthuizen.

Zij kwamen samen voor de allereerste zogenoemde KLEP lunch rondom zorginnovaties. KLEP lunch staat voor Kijk Leer En Probeer. En dat onder het genot van een gezonde lunch. Deelnemers hoorden in een interactieve sessie welke innovaties en hulpmiddelen er zijn om inwoners te ondersteunen. Met deze tools moeten mensen steeds langer thuis kunnen blijven wonen met behoud van eigen regie.

Kennismaken met verschillende hulpmiddelen

Inwoners konden kennismaken met onder meer de Medido. Dat is een apparaat dat ondersteunt bij correcte en tijdige medicijninname. Daarnaast zijn er handige hulpmiddelen uit de zelfredzaamheidskoffer geïntroduceerd. Denk bijvoorbeeld aan een druppelbril en een sokkenaantrekker. Ook was er een presentatie over de Compaan. Dat is een ouderenproof tablet die gemakkelijk te bedienen is. De zorgverlener kan via deze tablet gemakkelijk digitaal contact houden met de cliënt en de gezondheid volgen.

Joy van Etten is Projectleider Innovaties binnen zorgorganisatie Careyn. Zij toonde tijdens de KLEP lunch de Compaan aan de deelnemers. Ze vertelde dat cliënten aangeven dat ze ondanks het digitale contact het gevoel hebben dat wij meer tijd voor ze hebben en op deze manier warme zorgmomenten kunnen leveren. “De tijdswinst die deze innovatie oplevert kunnen we steken in contact met de cliënt. Dat is fijn voor hen maar geeft ons ook een goed gevoel.”

D’8huiskamer

Achthuizen is het dorp dat werd verkozen tot Het Dorp van Morgen. Haar dorpshuiskamer werd op 21 juni feestelijk geopend en heeft de naam D’8huiskamer gekregen. Het was een grote wens van de inwoners van het dorp om een centrale ontmoetingsplaats te hebben in het dorp. Een plek waar vormgegeven kan worden aan een dorp waar voor elkaar gezorgd wordt.

Inmiddels is het project Langer Actief Thuis gestart vanuit D’8huiskamer. Dit is een traject waarin een aantal inwoners met een zorgvraag, met ondersteuning van wijkverpleging, ergotherapie en fysiotherapie ondersteund worden naar zelfstandigheid. Ook was de eerste koffieochtend een succes. De opkomst was hoog en de inwoners waren enthousiast. De huiskamer wordt volledig gerund door inwoners en de actieve dorpsraad. “Deze plek gaat een belangrijke rol spelen voor sociale contacten voor de inwoners van het dorp,” zegt een trotse Lisa van Gelder. Zij is één van de drijvende krachten achter het Dorp van Morgen.

De Goede Nieuwe Tijd

De organisatie van de KLEP lunch lag in handen van de werkgroep Dorp van Morgen. Die werkgroep is ontstaan vanuit het programma Toekomstbestendig Leven op Goeree-Overflakkee. D’8huiskamer kwam tot stand in samenwerking met hetzelfde programma. Het programma lanceerde onlangs ook bewustwordingscampagne De Goede Nieuwe Tijd. Deze campagne stimuleert inwoners om na te denken én te praten over hoe zij ouder willen worden.

Op www.degoedenieuwetijd.nl staat meer informatie over de campagne, kun je in actie komen, initiatieven vinden en onderdeel worden van de community.

Cookieinstellingen