Eerste patiënt ontvangt hoofdhuidkoeling

Foto: Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

De Stichting RopaRun heeft de afdeling Oncologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een hoofdhuidkoeler geschonken.

Op donderdag 19 mei kreeg mevrouw N.J. Tanis-Aleman uit Ouddorp als eerste een behandeling met dit apparaat.

“Dankzij deze schenking van de RopaRun kan ons ziekenhuis voor het eerst deze behandeling inzetten voor patiënten die chemotherapie ondergaan. Dit is een mooie aanvulling op onze oncologie zorg, want hiervoor moesten patiënten die voor deze methode kozen naar Rotterdam”, aldus Paul van der Velden, medisch directeur van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. “We zijn de RopaRun dan ook erg dankbaar voor dit gebaar”.

LEES OOK: Drukte bij 9-maandenmarkt

Eerste behandeling
De eerste behandeling met de hoofdhuidkoeler werd ondergaan door mevrouw Tanis. Zij kreeg tweeëneenhalf jaar geleden de diagnose darmkanker en na een aanvankelijk succesvolle behandeling kwam de ziekte, met uitzaaiingen, ongeneeslijk terug. Mevrouw Tanis, die vroeger kapster is geweest, vroeg zelf om deze behandeling. “Van mijn eerdere chemokuren viel mijn haar niet uit, maar de kans is groot dat dat deze keer wel gebeurt. En ook al weet ik dat de kans dat de hoofdhuidkoeling resultaat geeft maar 35% is, wil ik het toch graag proberen”, geeft mevrouw Tanis aan.

De eerste behandeling verliep dan ook goed. “Ik ben vol lof over de begeleiding door het team hier in Dirksland. Ik ben blij dat ik altijd bij ze terecht kan. Dat geeft een veilig gevoel, en dat is, zeker in een tijd dat je veel meemaakt, van groot belang”. Mevrouw Tanis heeft samen met haar man veel gedaan voor Stichting Roparun. Ze vindt het bijzonder dat de Roparun nu indirect iets voor haar betekent door het schenken van dit apparaat.

Hoofdhuidkoeling bij patiënten met kanker
Hoofdhuidkoeling wordt toegepast bij patiënten met kanker die chemotherapie krijgen. Door de hoofdhuid (sterk) te koelen, wordt de celdeling in de bovenste huidlaag geremd en kan de chemotherapie de haarwortels minder goed bereiken. Op die manier hoopt men te voorkomen dat het haar uitvalt. Hoofdhuidkoeling is niet voor elke patiënt en voor elke chemotherapiesoort geschikt. Ook is het resultaat per patiënt verschillend. De behandelend oncoloog kan aangeven of een patiënt voor hoofdhuidkoeling in aanmerking komt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen