Spoedzorg voor regio goed geregeld

Foto: PR CuraMare

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland heeft de (acute) zorg in de regio goed georganiseerd tijdens de slechte bereikbaarheid.

Ze doelen hiermee op de lange stroom aan afsluitingen naar en van ons eiland. Tot eind deze zomer zijn opeenvolgend de Haringvlietbrug, de Heinenoordtunnel en de N59 afgesloten voor werkzaamheden. Het ziekenhuis heeft daarom de handen ineen geslagen met zorgorganisaties in de regio en de gemeente.

De Haringvlietbrug is inmiddels een tijdje dicht en tot nu toe is alles goed verlopen, vindt ook Koos Moerland. Hij is voorzitter van de raad van bestuur binnen CuraMare. “We hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat de zorg, en zeker de spoedzorg, zoveel mogelijk als gebruikelijk doorgaat. We proberen ook de overlast voor onze medewerkers te beperken. Deze situatie bewijst maar weer hoe belangrijk de SEH van ons ziekenhuis is voor de inwoners van onze regio.”

Meer ambulances

In de periode van de afsluitingen rijden er meer ambulances op Goeree-Overflakkee. “Als er door de afsluitingen meer patiënten met spoed naar ons ziekenhuis komen, hebben we extra zorgmedewerkers achter de hand om in te zetten. Dit zijn natuurlijk uitzonderlijke omstandigheden, maar ook nu laten we weer zien dat we de zorg hier – met elkaar – goed kunnen regelen. Samen zorgen we ervoor dat onze inwoners op goede zorg kunnen rekenen,” aldus Esther Borsten. Zij is manager Business Unit Vrouw Kind en Acute Zorg.

Er kan niet altijd gespecialiseerde zorg worden gegeven in het ziekenhuis in Dirksland. Als dat wel nodig is, worden patiënten gestabiliseerd en overgebracht naar een ander ziekenhuis. Hiervoor staat overdag een mobiele intensive care unit (MICU) met IC-arts, IC-verpleegkundige en chauffeur klaar bij. In uitzonderlijke situaties wordt er een Search and Rescue (SAR) helikopter van de KNRM ingezet voor het vervoeren van patiënten naar een ander ziekenhuis.

Zorg voor zwangeren

Ook de organisaties binnen de coöperatie Zuid Aan Zee hebben zich zo goed mogelijk voorbereid om kwalitatief goede geboortezorg te blijven leveren. Zo is er onder meer afgesproken dat zwangere vrouwen, die gaan bevallen vroegtijdig naar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis komen. En als het nodig is, wordt er een ambulance ingezet.

Reguliere zorg

Afspraken van patiënten zijn waar mogelijk omgezet in een telefonisch consult. Of ze zijn verplaatst naar één van de buitenpoliklinieken in Brielle en Hellevoetsluis. Ook zijn de bezoektijden verruimd, zodat bezoekers buiten de spits kunnen reizen. Voor medewerkers, die ernstige hinder ondervinden van de afsluitingen, is meegedacht over oplossingen zoals overnachtingen of het aanpassen van de roosters.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen