Afgelopen weekend zette GGD bijna 10.000 HPV-prikken

Foto: Afbeelding van LuAnn Hunt via Pixabay

Bijna 10.000 jongvolwassenen hebben afgelopen zaterdag op HPV Awareness Day een prik tegen het humaan papillomavirus (HPV) laten zetten.

Dat meldt het RIVM. Jongeren van 19 tot 27 jaar konden zonder afspraak binnenlopen bij een GGD-locatie voor een gratis vaccinatie tegen HPV. Het virus kan zes soorten kanker veroorzaken, waaronder baarmoederhalskanker, peniskanker en keelkanker. Kinderen krijgen binnen het Rijksvaccinatieprogramma een uitnodiging voor de inenting in het jaar dat ze 10 worden.

Meisjes krijgen de vaccinatie al langere tijd aangeboden, maar voor jongens is die pas sinds vorig jaar beschikbaar. Bovendien bleef de vaccinatiegraad in de eerste jaren dat kinderen werden uitgenodigd hangen rond de 50 procent. Het RIVM wil daarom dit jaar jongvolwassenen de kans geven zich alsnog gratis te laten inenten tegen het virus. Normaal kost de inenting, die uit twee prikken bestaat, buiten het Rijksvaccinatieprogramma zo’n 350 tot 400 euro.

176.000 ingeënt

In totaal hebben ruim 176.000 jongvolwassenen dit jaar al een prik tegen HPV laten zetten, of een afspraak gemaakt. Vorige week stond de teller nog op zo’n 160.000. Het RIVM denkt dat het aantal afspraken afgelopen dagen toenam mede doordat mensen die zaterdag niet naar een GGD konden gaan wel een prik hebben ingepland.

Tussen de eerste en de tweede prik moet minimaal vijf maanden zitten. De vaccinatie is alleen gratis als hij dit jaar wordt afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen